Kovkov sindrom (500m, V-/IV-)

Podaljšani vikendi so super, sploh če mi jih uspe tako dobro izkoristit, kot mi je to uspelo tokrat. Dva dni letenja s padalom, en dan frikanja in en dan v hribih. V severni steni Grintovca sem našel eno 500m dolgo, a povsem neznano smer, z zanimivim imenom Kovkov sindrom.

Vstop je na najvišji točki snežišča pod steno in poteka po nekakšni zajedi/kaminu. Po dveh raztežajih se stena položi v en raztežaj šodra. Na vrhu tega šodra se smer nadaljuje po gladki gredini, ki te pripelje do najtežjega detajla v smeri. Vstop v detajl se nahaja na vrhu gladke gredine, zato ne hodi naprej! Da si prav v smeri, pa ti potrdi tudi nekaj klinov. Sam detajl je najprej manjši previs, nekaj metrov višje kratek kamin. Ko sva na vrhu detajla, je preostalo plezanje predvsem iskanje najlažjih prehodov po steni navzgor. Morda je malo zoprna le izpostavljena polica, ki sledi takoj nad detajlom.

Proti vrhu se skica ni več ujemala z dejanskim stanjem v steni, zato sva predvsem sledila fotografiji z označeno linijo in opisu ob skici. Ko sva tako plezala po sistemu polic v desno že dva raztežaja, sem v opisu prebral, da moraš okoli vogala, kjer te čaka možic. Ko stopim okoli vogala/raza, je dejansko na travni polici stal možic. Pri možicu splezaš nekaj metrov višje na novo polico, ki te popelje v kratek izstopni kamin na vrh stene.

Smer ponuja nekaj zanimivih kratkih detajlov v presenetljivo kompaktni skali, a kaj ko je lepega plezanja v 500m smeri občutno premalo.

Dodajam malo popravljeno skico, predvsem zgornjega dela smeri.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...