Aurora Polaris

Dokumentarni film o severnih pustolovščinah v divjini Aljaske

Napovednik filma 

 

O avtorjih

Kamera in režija: Anže Čokl
Koncept in montaža: Boštjan Virc
Druga kamera: Dušan Huč in člani odprave
Produkcija: Freeapproved Adventure Film Productions in Studio Virc

O nastajanju filma

Film je nastajal na slabo raziskanem predelu Aljaske v sklopu odprave Freeapproved Alaska 2012.

Slovenski mediji o filmu in avtorjih

Vtisi gledalcev filma na premieri v Cankarjevem domu

“Redkokdaj ostanem brez besed... no, tokrat sem ostala! Tako da lahko rečem samo WAU!!! Fantje in Valentina, iskrene čestitke za tako uspešno odpravo in za odličen film, Aurora Polaris je res odklop in hvala, da ste nam na tak čudovit način prikazali vaše pustolovščine! BRAVO!”

"Takoj po dogodku sem ti hotel napisati kratek mail in ti še enkrat čestitati za super film in prireditev nasploh. Vesel sem, da nadaljuješ (nadaljujete) v zamišljeni smeri. To je v odkrivanju nedotaknjenih področij, kjer splezate, presmučate ali odjadrate kaj imenitnega, pri tem pa se imate kar se da najbolj fino. Tako si tudi sam predstavljam pravo pustolovščino v najbolj plemenitem pomenu te besede. Filmu in sami predstavitvi se vidi, da ste vse skupaj naredili s predanostjo, veseljem in pravo mero humorja, brez katerega bi bilo naše življenje precej težje in veliko bolj pusto. Če sodim po sebi in po aplavzu, se je vaša energija  in navdušenje nad doživetim preselila na vse nas v dvorani. Imeniten večer in komaj čakam, da ustvarite še kaj podobno imenitnega."

“Tole je pa treba javno pohvalit! Aurora Polaris je presegel vsa moja pričakovanja! Čudovita mešanica avanture, simpatičnosti, sproščenosti, polna sape jemajočih kadrov, razgledov, zabavnih vložkov in neskončne beline. Super posnetki, odlično izbrana glasba in "združitev" vsega v fantastično celoto! Bravo Anže, Boštjan in celotna Freeapproved ekipa!”

“Tisto, kar nam je včeraj s predstavitvijo popotniško – gorniško – turno-smučarskega filma Aurora Polaris pričaral Anže Čokl, je veliko več kot le dokumentarec. Je film o spoštovanju in ljubezni do razsežnosti nedotaknjene narave, o odločnosti in garaški ustvarjalnosti.  Tudi o občutkih in ljudeh, ker z izbranimi posnetki udeležencev, njihovih izjav in komentarjev ter vrhunsko montažo, prepletanjem in uravnoteženostjo kadrov, oriše in približa posamezne značaje.  

Film v celoti deluje zelo profesionalno, upoštevaje naključnost posnetkov in odsotnost nekega jasnega cilja (prehoditi določeno pot, priti na določen vrh, najti Jetija v Himalaji…).  Anže je na začetni predstavi izvrstno sledil zarisanemu poteku podajanja z optimalno počasnostjo. Velikokrat namreč nastopajoči v javnosti pod pritiskom govorijo prehitro, kar povzroča napetost in neprijetno vzdušje. Pritegnil je poslušalce in zagotovo nihče ni pomislil »kdaj bo že konec?«, kar se nam zelo pogosto dogaja v naglici vsakdana. Le rahlo preveč uglajen je bil. Svetovni popotnik, turni smučar in alpinist; oče takšne stvaritve, kot je Aurora Polaris, lahko suvereno pride rahlo neobrit, v bolj športnih, hribovskih oblačilih. Tisto uro nismo dejansko bili v Cankarjevem domu, ki od nastopajočih terja obleko ali metuljčka, vendar v taboru na ledeniku. In to je prekleto »macho« zadeva, v kateri namreč sebe lahko najdejo tudi punce. 

Ta film je voda na moj mlin, veter v moja jadra, mana za lačna usta in božanski navdih za srce. Pred kratkim sem napisal, da obožujem filme, ki ni nujno da so dobri, celo ni nujno da so mi všeč, vendar moram v njih najti nekaj, kar pride do moje obisti. Nekaj s čemer se poistovetim in kar zabriše mejo med filmom in resničnostjo. To je lahko »deja vu« scena, ponazoritev nečesa davno videnega, lahko je igralka, v kateri začutim sebe, ali pršič pod turnimi smučmi na Aljaski.”

“Skratka, ti moram povedat, da smo uživali ob gledanju filma, res ste carji, in carica;) ! Te prou občudujem in ti želim, da bi še najprej živel svoje sanje.”

“Tvoje film(čke) spremljam že od Ukan Kosobrina in Bedanca naprej … v glavnem. Aurora Polaris poseka vse z naskokom! Bravo! Čestitke tebi, Boštjanu in ekipi.”

“Čestitam tebi in kompaniji za doživet prikaz užitkov vaše odprave. Občutek imam, kot bi bil na severnih obzorjih z vami.”

“Imenitno! Čestitke za Auroro Polaris, najboljši doslej!”

“Super film je bil, respect!”

“Film je noro dober! Drzno, duhovito in sproščeno.”

“Čestitke za včeraj. Res je bilo enkratno! Vse od organiziranja odprave, cilja, članov, zaključka... Super!”

“Glede filma in odprave - vsa čast za pogum. Čuti se adrenalin in užitek na belih strminah, kot tudi odgovornost in resnost razmer. Bravo.”

 “Danes sem si ogledal Aurora Polaris - lepo - nimam besed...”

“Kaj naj rečem? Bil na premieri, film fantastičen in vreden ogleda ter pohvale celotni ekipi, da ste vse speljali kot ste si zamislili.”

"Čestitam za idejo in pogum vam in vašim prijateljem, ki se ste se odpravili raziskovat ta skrit in nedotaknjen košček sveta. Hvala, da ste del teh avantur delili tudi z nami, ki na ta košček Aljaske verjetno nikoli ne bomo stopili. Film je izjemen! Ampak, najboljši je bil pa metuljček!"

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...