Kunlun Shan 2005

Gorniško-raziskovalni film Kraljestvo oblakov

Avanturistični film o osvajanju neimenovanih deviških vrhov v slabo raziskanem področju skrajnega zahoda Kitajske.

Projekcije

  • September 2007, Festival Tagernsee
  • 12. december 2006, Ljubljana, 15:30, Filozofska fakulteta, Filofest
  • 5. november 2006, Maribor, Prvi kino – prvi oder, 20:00, Festival DokMa
  • 21. oktober 2006, Kranj, Plezalni dnevi Kranja 06, ob 18:00
  • 17. september 2006, film na ogled v Freeapproved galeriji, predvajaj (148 MB, wmv)
  • 16. september 2006, Piran, Gledališče Tartini, 13:00, Festival slovenskega filma
  • 15. september 2006, Televizija Slovenije, 14:00, TVS 1, ponovitev
  • 12. september 2006, Televizija Slovenije, 21:00, TVS 1
  • 6. september 2006, Nazarje, Kulturni dom, 20:00
  • 14. junij 2006, Ljubljana, Cankarjev dom, 20:00, premiera

Video napovednik filma

Windows Media – 37 MB | 16 MB

Quicktime – 20 MB | 7 MB

Real Media – 12 MB

Datoteke za prenos

Press (ob premieri) – SLOVENSKO | ENGLISH

Paket materialov za novinarje – 9.0 MB, zip

Oglas na Radiu Ekspres 106.4 FM – Radijski oglas, 1.5 MB

Intervju za TV Celje – 13 MB

Podatki o filmu

Kamera in režija: Anže Čokl
Montaža in koncept: Boštjan Virc

Povezave

Fotogalerija z odprave Kunlun Shan 2005
Reportaža z odprave Kunlun Shan 2005
Galerija z video napovedniki filma
Fotoreportaža s premierne projekcije v Cankarjevem domu

Več o vsebini

Film je nastajal poleti 2005, na mesec dni trajajoči mednarodni raziskovalno-gorniški odpravi Kunlun Shan 2005, v produkciji športnega društva Freeapproved. Posnetki zajemajo potovanje, življenje in gorniške avanture ter dosežke članov – alpinistov iz Slovenije in ZDA. Tri tedne so šotori visoko ležečega baznega tabora, v vojaško nadzorovanem, slabo raziskanem predelu skrajnega zahoda Kitajske, njihov dom. Obdajajo jih neosvojeni gorski vršaci, nadležni svizci ter radovedni domačini.

Na odpravi Slovenci osvojijo in poimenujejo tri deviške vrhove. Glavni akterji (alpinisti) v filmu so člani ŠD Freeapproved – Slovenci: Grega Ažman, Anže Čokl in Janez Rutar ter pridružena Američana T.J. in Tim.

Vtisi gledalcev ob premieri filma

  • "Včeraj sem bil na premieri filma Kraljestvo Oblakov, za tem je sledila še ponovitev filma Powder Hunters. Pred tem pa so zavrteli še čisto sveži filmček Green Team. Kaj naj rečem, vse je bilo odlično in kar je najboljše, filmi vsebujejo pravšnjo mero humorja in niso niti malo podobni klasičnim “dokumentarcem”, ki na TV kanalih že rahlo morijo. Čista desetka od mene!"
  • "Bravo fantje! Tudi včeraj je bila dvorana polna. Res vse čestitke Freeapproved teamu. Zanimive štorije. Pa še eno zanimivo opažanje: v dvorani je bilo zelo veliko deklet!!!"
  • "Te moram pohvalit za včeraj. Film je res kulj. Če ne boste nobene nagrade poželi z njim, pa če ga ne bodo na nacionalki zavrteli..."
  • "Živjo. Včeraj sem bila na premieri vašega filma Kraljestvo oblakov, za vse prikazano in doživeto vam čestitam in vam želim še velik adrenalinskih podvigov."
  • "Filmski večer je izpadel super. Zdaj vsekakor čast tebi za tovrstne shote in motažerju, da je tako dobro skupaj spravil in naredil zadevo še bolj zanimivo. Bilo je zakon, res nad pricakovanjem! Res svaka vam čast."
  • "Škoda, ker nas ni šlo več pogledat si tole zadevo. Bilo je super, veliko boljše kot Powder Hunters. Včasih je treba verjet do konca, čeprav je začetek malce slabši... Ekipa ima definitivno velik potencial..."
  • "Se pridružujem mnenju! Kraljestvo oblakov je res v redu, bistveno boljše od Powder Huntersov. Tako, da vam je vsem, ki vas včeraj ni bilo v Cankarju, res lahko žal! Pa prihodnjič!"
  • "Film nam je bil všeč in to iz večih razlogov:
    - sproščenost: to da filmu sproščenost in pokaže, da so ga delali ljudje z vsem tistim kar so;
    - ideja: na tem svetu ni prav veliko krajev, kjer ni bil še nihče
    - še posebej presentljiv je izbor lokacije: kako ste sploh pomislili, da greste tja in drugo: tudi mi – gledalci, smo spoznali še en košček tega našega sveta in to košček, ki je naraven, lep in nedotaknjen – takih krajev je nažalost vse manj;
    - entuziazem ustvarjalcev je bogatstvo, pomembno je, da se ga zavedamo!
    Tudi v imenu moje žene in sina Vam in Vašim prijateljem še enkrat čestitamo in želimo upešno delo tudi v bodoče."
  • "Pozdravljeni! Moram priznati, da me je ta "vzhodnjaški" film prevzel. Bil je super! Vidi se, da se dobro učite – vedno boljši posnetki, režija, kadriranje in pa montaža. Vsaka vam čast – takole 2x napolniti Cankarja... obeta. Kar precej jih/nas ima možnost kaj narediti, pa večina le žuli rit... Le tako naprej!"
  • "Film mi je bil zelo všeč, fenomenalni posnetki in montaža, zgodba in vse skupaj. Tak pravi dokumentarec. Poleg tega ste ohranili še nekaj vaše zajebancije. Skratka, fino se mi zdi, da uporabite zraven še tiste subjektivne elemente, osebno noto in zadeva ni resen in zategnjen dokumentarec. Se mi zdi, da imate svoj način (tudi na kratkih filmih, ki jih imate na spletni strani), ki bi ga bilo vredno ohraniti in nadgrajevati, s tem pa delate na svoji prepoznavnosti... In potem bodo ljudje hoteli več in več in več. Zdej, ko sem videla oba filma, šele vidim, da je med njima pravzaprav precejšnja razlika in oba se mi zdita super (po drugem ogledu Lovcev na pršič mi je še bolj všeč kot mi je bil prvič). Ob vsakemu posameznemu te, ko jih gledaš, navdajajo čisto drugi občutki – Lovci na pršič je bolj adrenalinski, manj dokumentaren in več je zajebancije... in blazno je raznolik (tako so nori posnetki, da hočeš iti kar takoj nazaj sneg) – od sentimentalnih do agressive scen… Tisto z oglasi je fenomenalno. Film Lovci je namenjen bolj za nek določen krog ljudi, Kraljestvo pa še za širšo populacijo. Ima mogoče še malo več zgodbe kot Lovci. Pa fino je, da ne prikazuje zgolj osvajanja vrhov, ampak tudi tamkajnšnjo kulturo, duh kraja in časa (tisti posnetki z domačini res enkratni)... In fino je, da ponujate bolj raznoliko produkcijo in stvari vidite z drugih zornih kotov kot recimo ostali. Le tako naprej."
  • "Še en vrhunski slovenski izdelek, ki našo domovino lahko s ponosom predstavlja v tujini! Mladim avtorjem iskrene čestitke z moje strani."
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...