Manaslu 2006

Manaslu - konec Poti Nejca Zaplotnika

Slovenski dokumentarni film o prvem slovenskem vzponu na vrh Manasluja in tragični nesreči Nejca Zaplotnika

Premiera filma bo v ponedeljek, 8. januarja ob 19:00, v Cankarjevem domu. Vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma, kupiti pa jih je mogoče tudi prek spleta.

Film po scenariju Vikija Grošlja je nastajal v dveh sklopih. Leta 1984 ga je med uspešnim vzponom na osmo najvišjo goro sveta spremljala kamera Stipeta Božića, jeseni leta 2006 pa se mu je pridružil Anže Čokl in snemalna ekipa Freeapproved.

Devetega maja 1956 je človek prvič stopil na 8163 metrov visoki Manaslu. Vrh, v sanskrtu z zelo poetičnim imenom Gora duha, se je v zgodovino himalajskih osvajanj zapisal kot eden najbolj nevarnih in nepredvidljivih osemtisočakov. V petdeset let dolgem nizu tragedij in zmagoslavij smo bili obojega v veliki meri deležni tudi Slovenci.

Dokumentarec vključuje presunljive posnetke prvega slovenskega vzpona na vrh Manasluja, zgodbe in avanture pogumnih alpinistov, trenutke sreče in žalosti, kot tudi zanimive intervjuje. Obenem izpostavi tudi legendo slovenskega alpinizma, Nejca Zaplotnika, ter njegovo poslednjo pot v Himalajo.

Projekcije

  • 24. januar 2007, Kranj, Kino Center, projekcija ob 18:00
  • 16. januar 2007, Celje, Kino Metropol, projekcija ob 20:00
  • 8. januar 2007, Ljubljana, Cankarjev dom, projekcija ob 20:30
  • 8. januar 2007, Ljubljana, Cankarjev dom, premiera ob 19:00

Podatki o filmu

Manaslu, 50 minut, DVCAM, Slovenija 2006

Ideja in scenarij: Viki Grošelj
Kamera: Anže Čokl, Stipe Božić in RTV Slovenija
Režija: RTV Slovenija, Boštjan Mašera

Žanr: dokumentarni

Čas:

12.oktober – 3.november 2006

Načrt:

Manaslu je osmi najvišji vrh sveta. Nahaja se v centralni nepalski Himalaji. Po več poskusih so ga prvi uspeli osvojiti Japonci daljnega leta 1956. Leta 1972 je nastala nova smer v južni steni, ki sta jo splezali Avstrijci ter Reinhold Messner. Messner je osvojil vrh, Jäeger in Schlick pa sta umrla v hudem viharju.

Leta 1983 se pod Manaslujem mudi Hrvaška odprava. Njihov cilj je preplezati prvenstveno smer v južni steni. Na odpravi sta bila tudi Nejc Zaplotnik in Viki Grošelj. Med taboroma 1 in 2 plaz usmrti Nejca Zaplotnika in Anteja Bučana.

Leta 1984 se štirje ponovno vrnejo pod Manaslu. Stipe Božič in Edo Retelj iz Splita, ter Aleš Kunaver kot vodja in Viki Grošelj. Potem ko jim plazovi uničijo skoraj vso opremo, v dramatičnem vzponu, Grošelj in Božič v alpskem slogu dosežeta vrh. Do letos so Slovenci še dvakrat poskusili priti na vrh Manasluja, a jim žal ni uspelo. Letošnjo jesen se Slovenci znova vračamo pod Manaslu, da bi posneli film o osvajanju te gore, ki je bilo tako tesno povezano z enim naših najboljših alpinistov, Nejcem Zaplotnikom.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...