Pojdi na vsebino

Aljaska 2012

Poročilo

Fotozgodba

Fotozgodba s 150 izbranimi fotografijami je na voljo tukaj.

Logistika

Na Aljasko smo leteli z dveh različnih lokacij izhodišč - 6 članov iz Ljubljane in 4 člani iz Budimpešte. Oboji preko Amsterdama in Minneapolisa v Anchorage. Od Anchoragea z najetim prevozom do Talkeetne od tam pa z najetima letaloma na izbrani ledenik. Bazni tabor smo postavili na neimenovanem ledeniku na višini 1536 m, v priporočljivi krožni formaciji z zidovi iz snežnih kock 50x30x30 okrog in okrog tabora. V sredini smo postavili poglobljen in pokrit skupni prostor (kuhinjo), ob šotorih in pod njimi pa smo imeli tudi rove in skladišča opreme in hrane. Kuhali smo z bencinskimi kuhalniki ob planirani porabi 1 galone na osebo za 17 dni + 1 L rezerve na osebo. Ob odhodu nam je ostalo še 30 % goriva, vendar smo bazo zapustili 2 dni prej kot planirano zaradi prihajajoče vremenske fronte in nezmožnosti pristanka letala.

Prihod na Freeapproved ledenik z letalom

Vreme

Statistično gledano je bilo 75% časa oblačno z rahlim sneženjem, dva dneva je snežilo močneje. Vsak dan je po 15. uri začel pihati Z, SZ lokalni veter, ki je pojenjal proti 10. uri naslednjega dne. Povprečne temperature v šotoru ponoči so bile -8ºC, najnižja -18ºC, prek dneva na soncu je bilo nad lediščem, v senci nekaj stopinj pod ničlo. Dan je v času našega obiska trajal povprečno 15 ur in 20 minut.

Prve ogledne ture okolice

Opravljeni vzponi, spusti in poleti

Člani smo v 16 dneh, ki smo jih preživeli na ledeniku Freeapproved, opravili številne ture, kljub ne najboljšemu vremenu. Najbolj zagnani so v vsem času v bazi prebili zgolj 2 dneva, ostali 3 dni - torej smo več kot 80 % časa kljub slabšemu vremenu odhajali na ture.

Shematski vris smeri in opravljenih tur

Legenda vrisanih oznak:

Freeapproved Alaska Expedition 2012 routes

V nadaljevanju še kronološki seznam opravljenih tur (samo prvi vzpon ali spust, ponovitve ostalih članov niso beležene).

Speedflying Alaska

Alpinistični smučarski spust skozi Slovenian Couloir

Grega Ažman tik pod najvišjim še neosvojenim vrhom Freeapproved Peak

Grega and Bor approach summit of Windy Peak

Grega Ažman just meters below summit of Peak David

Aurora Borealis - severni sij nad baznim taborom

 

Legenda oznak:

Freeapproved Alaska 2012 Expedition Members

 

Ekipa

odprave, ki jo sestavljamo člani društva - Anže Čokl, vodja odprave, Bor Šumrada, Boštjan Virc, Dušan Huč, Grega Ažman, Janez Rutar, Matej Pobežin, Urban Iglič, Valentina Mravlje, Žiga Fujan

Film

Eden bistvenih ciljev odprave je bil tudi snemanje novega dokumentarnega filma, ki bo premierno predvajan v novembru 2012 v Cankarjevem domu. Kmalu bo predstavljan napovednik filma.

Zanimivosti in statistike

S pomočjo inženirja Huča ter inženirja Rutarja smo zabeležili sledeče statistike:

 

**** Spodaj vsebina predstavitvene strani odprave objavljena pred odhodom. ****

Alpinistično-raziskovalna odprava na zahod Aljaske

V mesecu aprilu se na pot odpravlja desetčlanska odprava na zahod Aljaske. Od domovine bomo oddaljeni 14.521 kilometrov, od zadnje naselbine pa 210 kilometrov zračne razdalje. Naš dom na Aljaski bo ledenik obdan z deviškimi, še neosvojenimi in neimenovanimi vrhovi, v zavetju šestih šotorov. Okrog in okrog nas bo gorska pustinja, neskončni aljaški gozdovi in močvirja. Na odpravi bomo člani odprave skušali osvojiti nekaj najlepših deviških vrhov, saj jih je samo okrog baze preko 30. Preplezati želimo katero izmed preko 1400 metrov visokih nepreplezanih sten ter presmučati prvenstvene linije po neskončnih ozebnikih. Kot prva odprava na izbranem ledeniku bomo opravili tudi osnovne meritve. Eden bistvenih ciljev odprave pa je tudi nastanek novega dokumentarnega filma, ki ga bomo premierno predstavili v Cankarjevem domu in na TV Slovenija 1.

Novičke z odprave

Ker želimo odročne kraje Aljaske, kamor se odpravljamo na posebno avanturo, doživeti čimbolj pristno, se bomo javljali samo s kratkimi satelitskimi sporočili, predvidoma enkrat dnevno. Potek naše odprave lahko spremljate tukaj.

Trajanje odprave

April - Maj 2012

Cilji odprave

  1. stopiti na neosvojene in neimenovane vrhove
  2. preplezati nove smeri v še nepreplezanih stenah
  3. opraviti meritve ledenika, na katerem bo naša odprava prva
  4. posneti dokumentarni film

Odpravo podpirajo

Zahvaljujemo se vsem, ki odpravo podpirajo: Dynafit, Savatech, Bolle, Pantheon, trgovina Annapurna, trgovina Terra, Bohinj Park EKO hotelBCB plastična kirurgija, Mulebar, Travellunch, Temida, Interlux 

Sponzorji in donatorji - podpora odpravi Aljaska 2012

 

 

Bi želeli podpreti odpravo?

Odprava na odročen predel Aljaske predstavlja izjemen finančni zalogaj! Ker gre za neraziskan predel, ki ni del standardnih odprav na območje Aljaske, je že sam dostop, odročnost in logistična zahtevnost zelo velika. Vsakršne pomoči bomo izjemno veseli - pomagali nam boste narediti korak bliže našim sanjam!

Za donatorje

Donacije v podporo ekipi lahko opravite tudi direktno z nakazilom na račun društva, v sklic pa zapišete "". Donacijo lahko opravite tudi s klikom na spodnji gumb "Donate" (ne potrebujete PayPal računa!). Vsakršna pomoč bo izjemno dobrodošla!

 

 

 

Za sponzorje

Če želite odpravo v kakršnemkoli obsegu finančno ali kako drugače - z opremo - podpreti in želite, da se v filmu, na spletnih straneh, v tiskanih medijih pojavi vaše podjetje, nas prosim kontaktirajte. Pripravljene imamo različne sponzorske pakete.

 

Sponzorji Aljaska 2012

Sponzorji Aljaska 2012

Zadnje objave

Arhiv objav »

Zadnji komentarji

Obveščanje o novih objavah

Vpiši tvoj email in se prijavi na obveščanje o novih objavah. Lahko se naročiš tudi na RSS vir objav.

RSS

Prijava

Si pozabil geslo?

nov uporabnik

Vaša podpora

S klikom na spodnji gumb lahko donirate sredstva za delovanje društva in izvedbo programov.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se