Le dopust v Les Ecrins

Z Džanijem in Mihom smo šli na kratek dopust v francoske južne Alpe. Masiv Les Ecrins obsega strme hribe okoli najjužnejšega štiritisočaka v Alpah. Dostopi po dolinah so običajno precej dolgi, vzponi na vrhove pa zahtevni, večinoma s plezanjem vsaj II. ali III. stopnje ter ledeniki, ki pa se tako daleč na jugu pospešeno krčijo. Poleg tega poti pogosto niso označene, kar vse skupaj pomeni dokaj kompleksne ture na visoke vrhove. Glavno središče je srednjeveško mesto Briançon, iz Ljubljane neto 7 ur vožnje.
Najprej smo opravili vzpon na La Râteau Est 3809m, s spanjem v koči Refuge de la Selle 2673m, ki je žal malce zanemarjena in s slabo hrano. Do vrha smo rabili slabih 5 ur, preko ledenika, do škrbine je raztežaj III, nato skalni greben I-II, lažji snežni greben in zelo oster greben do vrha. V okolici je seveda neskončno zanimivih vrhov.
Po dnevu počitka in ogledov okoliških dolin smo se zapeljali na Col d'Izoard 2360m, prelaz JV od Briançona. S prelaza smo v dobrih 3 urah dosegli Pic de Rochebrune 3320m, kopna tura s kratkim plezanjem II v zgornjem delu. Vrh leži v Kotijskih Alpah na meji z Italijo, kjer je tudi veliko bolj pohodniških tur, čeprav poti po Franciji marsikje niso označene.
Daljša reportaža je na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...