Kleine Gamswiesenspitze

Z Džanijem in Petrom smo si privoščili vikend izlet v Lienške Dolomite, ki so tako blizu, da jih običajno občudujemo le med vožnjo mimo proti drugim ciljem...
Izhodišče je pri Dolomitenhütte (1616 m, cestnina 8€). Dostop je po dolini, na koncu katere ob jezeru stoji koča (skoraj hotel) Karlsbader Hütte (2260 m), do katere vodi tudi makadamska cesta, po kateri je vozilo kar nekaj e-kolesarjev. Mi sicer koče nismo obiskali, a menda je zelo udobna in seveda na enkratni lokaciji; na njihovi spletni strani so zelo dobri opisi tur v okolici (pohodniške poti, ferate, alpinistične smeri in celo plezališče). Skratka, dobra ideja tudi za večdnevno izhodišče.
Kot rečeno smo mi že pod kočo zapustili pot in jo ubrali strmo navzgor pod steno Kleine Gamswiesenspitze (2454 m), od izhodišča cca 1:30 hoje. V osrednjem stebru severne stene sta dve priljubljeni smeri, ki potekata ena ob drugi, steno na sredini preseka široka polica. Naravnost preko strmih plošč poteka smer Gamsplatte, ki je skoraj konstantna IV, levo ob njej pa Nordostkante, ki je večinoma okoli 3, z enim raztežajem 4 in (menda) detajlom 5.
Ker sva s Petrom slabo vplezana, smo si izbrali lažjo smer po razu. Prva dva raztežaja sta mi bila prav všeč, tretji je bolj položen, tisti detajl smo očitno obhodili (?!). Na polici je Džani zavil v desno smer, tako da smo splezali kombinacijo in s tem prehiteli dve navezi v platah ter se hkrati izognili počasni navezi na razu pred nami. Drugih navez ta dan k sreči ni bilo. Smer po platah je bolj strma in na trenutke precej gladka, tako da je bilo treba nekaj več premisleka in truda. Kljub temu smo brez težav zmogli še tiste tri raztežaje do vrha, ki je precej ozek in prepaden. Naslednjič bomo morali splezati spodnjo polovico po platah in zgoraj po razu …

V nedeljo se je že zjutraj začelo oblačiti, zato smo se namenili v sotesko Pirknerklamm, skozi katero poteka ferata težavnosti C. Dostop ob potoku je kratek, nato sledi kakšnih 45 minut plezanja nad potokom in mimo nekaj lepih slapov v globoko vrezani soteski. Z vrha je le še kratek sestop nazaj do izhodišča.
Več pa na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...