NEOWISE

S sobote na nedeljo se je obetala jasna in mirna noč, zato sem malo preveril zemljevide, s katerega vrha bi imel lepo panoramo proti SZ strani neba. V tej smeri namreč že nekaj tednov opazujemo prijetno astronomsko presenečenje letošnjega leta - komet Neowise.

Pozno sobotno popoldne se odpeljem na Pokljuko, kjer hitro ugotovim, da nisem edini, ki razmišlja podobno. Že spodaj na travniku pred parkirišči je stal manjši teleskop, na Viševniku pa je že nekaj ljudi čakalo noč. Pri avtu srečam par, ki se prav tako odpravlja na Viševnik opazovat komet. Sam nisem imel želje po drenjanju z veliko ljudmi, zato sem izbral malo bolj oddaljen Veliki Draški vrh.

Pričakovanja o kometu so bila velika - verjetno zato, ker imam nek daljni spomin kometa Hale-Bopp iz leta 1997. Predstavljal sem si svetel komet, jasno viden na nebu - a ni bilo ravno tako. Neowise je bil viden kot meglica zelo nizko na nebu, malo ga je motil sij lune in luči Kranjske gore v ozadju. Bil sem pa tudi že nekaj dni (pre)pozn pri opazovanju. A noč je bila čista in jasna, zvezd na nebu je bilo na milijone, čez nebo pa so že švigali utrinki Perzoidov, ki jih letos lahko spremljamo med 17. julijem in 24. avgustom. Na Viševniku sem lahko spremljal lučke. Prav tako je bilo celo noč živahno na Triglavu. Čarobna noč, kjer sem bil priča redkemu astronomskemu pojavu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...