Dolomiti

Pretekli vikend smo Jurij, Aleš in jaz odšli malo plezat v Dolomite. Ideja je bila, da gremo raziskat kakšen konec, kjer se običajno ne pleza.

Po dopoldanski vožnji do Dolomitov smo za prvi dan izbrali stolpe Vajolet in na videz kratko smer Preuss Crack (120m, IV+/V-) v stolpu Delago. Dostop naj bi bil le formalnost - ko te žičnica pripelje do vrha, so stolpi za vogalom. No, ta vogal je bil dve uri hoje daleč. Pa tudi sama smer ni ravno enostavna. Gre se za kamin, ki poteka praktično od tal do vrha in nekje v sredi je širok ravno toliko, kot moja čelada. Na neki točki, ko sem bil globoko v njem, sem se že bal, da ne bom mogel ven. Po veliko kletvicah, basanja, tlačenja, puzanja in ne vem še česa, se le privlečem skozi. Jurij mi je sledil naravnost skozi kamin, Aleš pa je kamin plezal po njegovem zunanjem robu in bil poln modrovanja, kako je tu plezanje lažje - ja, varovan na topiča :) Dan se je zelo zavlekel, zato smo žičnico gladko zamudili. Pred nami je tako še tri urni sestop v dolino!

Ker smo v soboto porabili ves zanos in energijo že s prvo 'kratko' turo, sem v nedeljo želel, da je dostop do smeri dolg max 5 minut. Aleš in Jurij sta imela nekoliko drugačne želje - takoj sta odpikala vse smeri, pri katerih se je v opisu pojavila beseda 'kamin'. Izbrali smo Malo Micheluzzi (380m, IV+) v Piz Ciavazes. Kratek dostop, uvodnih nekaj raztežajev po III, kjer smo seveda zarinili previsoko. Sledila je neka varianta Micheluzzi, ki sledi luski, nato pa rahlo proti desni preči lepo in malo previsno platko (V-). Od tu te prečnica čez malo krušljivo zajedo popelje nazaj v pravo smer. Kaj je ta varianta, nismo našli. Da nismo bili edini, ki smo plezali tu, je pričalo kar nekaj prusikov in klinov. No, pa še ena slovenska naveza se je narisala za nami, ki je prav tako zarinila previsoko po uvodnih 'trojkah'. Sama smer - razen tiste platke - ni ravno lepa. A vse odtehta sestop po polici na sredini stene Piz Ciavazesa. Ambient, zračnost in razgledi po tej polici je eden lepših sestopov v Dolomitih!

Podaljšan vikend se nam je podaljšal v ponedeljek. Že malo utrujeni in tudi leni smo si zopet izbrali smer s kratkim dostopom (zato se gre v Dolomite!). Odšli smo v Torre Piccola di Falzarego v smer Comici (240m, V-), a že po prvem, najtežjem raztežaju, zaradi gužve zavijemo v sosednjo smer Via delle Guide, ki se po dveh raztežajih združi nazaj s smerjo Comici.

Lepi trije dnevi v Dolomitih, le v prihodnje si treba najbolj zajetno turo splanirati za drugi dan.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...