Modec-Režek (III+/3, 220m)

V iskanju smeri za toplo nedeljo sva se z Lukom odpravila nad Okrešelj. Primarna ideja je bila smer Modec-Režek v Turski gori ali kakšna smer okoli Turskega žleba. Ko prispeva do Okrešlja, se pred nama odpre ostenje Turske gore in Rink. Modec-Režek zgleda ok, Vzhodno smer sonce že zelo pobira, Celjska je videti narejena, a poročila iz sobote pravijo, da je že malo kopna in gnila.

Smer Modec-Režek poteka sicer po razu navzgor, a bolj ko sva se ji bližala, bolj se nama je zdelo vse skupaj slabo narejeno. A levo od raza je globoka ozka grapa, kamor so naju tudi peljale stopinje predhodnih navez.

Vstop je strm in se močno približa 90° naklonine. Led oz. sneg je bil odličen, a kaj ko sva vzela premalo vijakov. Proti vrhu prvega raztežaja led postane zelo tanek, tako da je nekaj metrov kar precej nerodnih. Štant se nahaja na dobrih 60m, midva sva štantala nekaj metrov prej na frendih in cepinih. Drugi raztežaj je nekoliko krajši in gre naravnost navzgor. Naklonina malo popusti, a je še zmeraj precej strmo. Tretji raztežaj se začne s prečko v levo. Sama prečka je malo zračna, na nekaj mestih je led malo tanek. Ko vse skupaj zavije navzgor, sem se držal precej desne, da sem ob pomakanju vijakov lahko v skalo nameščal frende. Štant tretjega raztežaja se nahaja v lepem ambientu votline. Četrti raztežaj je dolga gredina v desno navzgor in zmanjka nama nekaj metrov, da bi lahko izplezala, torej štantava še enkrat. Zadnji raztežaj je tako le formalnost - deset metrov v desno po prečki in nato ven na snežišče, ki te popelje na greben Turske gore.

O smeri je malo podatkov, zato nisva vedela, kaj lahko pričakujeva. A na koncu sva bila navdušena! Smer Modec-Režek je meni ena najlepših smeri do sedaj. Ambient ozke in izredno strme grape, ki preide v plezanje v odprtem svetu. Prečke so strme in zračne. Razmere pa so bile nenormalno dobre. Celotna smer tako ponuja super uživaško plezanje, ki ne popusti niti za meter.

Na netu sem našel splošno ocena III/3, a bi jo sam ocenil malenkost več, predvsem zaradi nekaj tankega ledu in zelo strmih odsekov.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...