SREDNJA PONCA - VEVNICA - JALOVEC

Ker nisem za vikend dobil nobenega soplezalca, sem po dolgem času skočil v gore samo hodit. Malo sem prebiral Miheliča in knjigo Severni pristopi, kjer sem zasledil turo od Srednje Ponce do Vevnice. Nedaleč stran se nahaja še Jalovec, zato sem vse tri vrhove povezal v eno turo.

Zjutraj je v dolini bila megla, a ko zagrizem v klanec, kmalu pridem na sonce. Na Srednjih Poncih sem sam, okoliški vrhovi prav tako samevajo. Nadaljujem po dolgem grebenu do Vevnice. Pot ni vzdrževana, zajle so slabe, le na dveh ali treh težjih mestih so namestili nove. Na vrhu Vevnice srečam prve ljudi danes. Kako fajn je biti v gorah stran od masovk na priljubljene vrhove.

Z Vevnice nadaljujem proti Kotovemu sedlu, ki je dobesedno na dlani, zato sem mislil, da bo ta sestop le formalnost... Držim se poti, ki kmalu po sestopu z vrha Vevnice krene v desno. Prispem do bivaka Tarvisio. Pri bivaku prečkam sedlo in se začnem spuščati po zelo slabo označeni in ne vzdrževani poti proti Kotovemu sedlu. Pričakoval sem neko prečnico, a realnost je malo bolj kruta. Treba se je spustiti 400 višincev nižje, da prideš na pot, ki gre iz Loga pod Mangrtom proti Kotovemu sedlu. To je kar mali šok. Kotovo sedlo sem imel dobesedno na dlani, a sedaj moram do njega iti okoli riti v žep. Doma sem zato prijel še enkrat v roke Miheliča. Direktna varianta na Kotovo sedlo z nekaj plezanja II. stopnje gre po vrhu Vevnice levo, jaz sem šel desno...

Ko sem po dolgem grizenju v klanec naposled na Kotovemu sedlu, malo kolebam, ali naj grem še na Jalovec ali ne. A ker je Jalovec pred mano, do vrha pa je dobra urca, pač skočim na vrh. Na vrhu sva dva. Sestop skozi škrbino in v dveh urah sem v Tamarju.

Od Planice preko vseh vrhov in nazaj do Tamarja v 10ih urah.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...