Steber revežev, V-/IV+, 500m

Iz daljnega Irana je za nekaj dni na dopust prišel Aleš. Zato sva izkoristila priložnost in lepo vreme, da sva skupaj odšla nekaj preplezat. Aleš je imel nekaj bolj ambicioznih želja, a ker nisem ravno uplezan, sva izbrala eno izmed klasik v severnih stenah Mojstrovk - Steber revežev.

En izmed možnih pristopov do smeri je z Vršiča, kar večinoma pomeni kratek dostop. A ta mit o kratkem dostop za smer Steber revežev ne velja. Dve urci hoje po izpostavljenih policah ti ne uideta. Lepo ogreta prispeva pod steno, a zaradi svežega jutra, nekaj vetra in severne lege, prvih nekaj raztežajev kar fino zanohta. Prvi raztežaj se začne z zajedo, ki se hitro rahlo položi v ozek in gladek kamin. Super plezarija, v kateri res uživam. Od tu naprej je treba dosledno slediti Miheličevemu opisu in ne toliko skici. Pa tudi opis (oz. skica) je na trenutke malo abstrakten. Npr. bele plate, do katerih prispeš po 150m štajerca po prvem raztežaju. Če malo pripreš oči, so potem to res morda plate :)

Sam nisem ravno ljubitelj plat, zato je vse te raztežaje kot prvi plezal Aleš. Ta del stene je zahteven predvsem orientacijsko, ki pa jo Aleš z odliko opravi. V celi smeri se nisva izgubila niti enkrat! Ko preplezaš plato, sledi polica, kjer moraš samo slediti opisu in pravilno prešteti metre ali v levo ali v desno. Sledi naslednja plata, nad njo polica in spet nekaj metrov v levo ali desno.

Ključni detajl v smeri je zajeda, ki pa je lepo nabita v celotni dolžini. Ko pravilno prešteješ 25m, se iz zajede usmeriš levo na poličko. Od tu je orientacija lahka. Zadnjih nekaj raztežajev po sistemu kaminov in zajed naravnost vse do vrha. Le z ocenami se ravno nisva strinjala. Po dveh težjih raztežajih naj bi sledil lažje plezanje (II) vse do vrha. Ampak pri tem 'lažjem' plezanju se stalno dogajajo skoki (III-IV).

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...