Milijarda v Rjavini (V+, 500m)

Ko greš plezat v naše hribe veš, kaj te čaka. Dve uri (in več) dostopa in še prav toliko sestopa. A povsem novo dimenzijo temu da smer Milijarda v severni steni Rjavine.

Pot do stene se začne s skoraj tri urnim dostopom. Kljub vročim junijskim dnevom je dostop prijeten. Hodiš skozi gozd po senci, ko se le ta konča si kaj kmalu v senci mogočne severne stene Rjavine. Plezali smo trije - brat Urban, Andrej (oba AO Domžale) in jaz.

Na netu o smeri najdeš nekaj opisov. Rous pravi, da so sidrišča nabita in v steni je polno klinov. Drugi opis na naši strani pa je do zadnjega raztežaja naštel osem klinov, torej praktično nič. In slednjemu pritrdim. Z izjemo zadnjega raztežaja praktično ni klinov. Tudi sidrišča niso nabita - tam kjer naj bi po skicah bilo sidrišče boš morda našel max en klin. Ampak nič zato, skala je super, plezanje pa čisti užitek. Lepi raztežaji s čudovitimi zajedami in kamini si kar sledijo. Tudi zadnji kamin, ki ga vsi opisujejo kot podrtega, ni slab. Res da se vse maje, a sem vseeno užival.

Po vrhu smeri pa sledi še doooolg sestop. Najprej se kobacaš po šodru do vrha grebena. Ko si na grebenu sledi še dobra ura plezanja po grebenu (I-III) in malo okoli vse do vrha Rjavine. Zelo lep je tudi sestop z Rjavine. Ferata teče po strmem špičastem grebenu in tako nudi enega lepših tovrstnih ambientov v naših gorah.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...