Niederer Prijakt v Visokih Turah

Zadnjo zimo smo med plezanjem Trojke nad Jezerskim spoznali avstrijsko navezo, s katero smo si izmenjali podatke. Tako sem nekaj dni nazaj zasledil objavo enega izmed članov te naveze, da so v severni steni Prijakta odlične zimske razmere. Malo sem pobrskal po netu, dobil še nekaj informacij o turi in začelo se je iskanje soplezalca. Ko sem že mislil, da s turo ne bo nič, se je le javil brat Urban (AO Domžale).

Prijakt sestavljata dva vrhova - Hoher (visoki) 3064m in Niederer (nizki) 3056m. Med vrhovoma se dviga zelo izrazita strma in ozka grapa, skozi katero poteka smer Nordrinne (400m, M4 - ocena na planetmountain). Čez samo steno poteka še nekaj smeri, ki so bile zadnje dni zaradi odličnih razmer pogosto plezane. Prijakt je ena izmed najbolj atraktivnih gora v tako imenovani gorski verigi Schober, ki se dviga nad avstrijskim mestom Lienz. Če pod goro ni snega, je dostop zelo enostaven. Z avtom se lahko pripelje skoraj 2100m visoko, tako da je do vstopa v smer samo ura dostopa. Z Urbanom sva avto pustila nekoliko nižje, na uradnem parkirišču, kjer sva tudi prenočila, dostop do stene pa se je podaljšal na nekje tri ure.

Vstop v smer malo spominja na vstop v Grapo v Skuti. Okoli 80° strm zbit sneg, ki te po nekje 20m pripelje v grapo. Sledi nekje 400m vzpon po grapi naklonine 60°, ki ga enakomerno popestrijo lepo zaliti skoki (80-90°). Kot da bi plezal Teranovo, le da se vse skupaj dogaja v čudovitem ambientu ozke in strme grape. Da sploh ne omenjam fantastičnih razmer - škripavček od podna do vrha! Edini resni skok je bil 90° tanek in rahlo gnil led, kjer se za nekaj metrov priveževa na vrv.

Ob izstopu iz grape imava deset minut do vrha, s katerega se odpre čudovit pogled na Visoke Ture. Na vrhu naju pričaka toplo sonce in praktično brezvetrje! Sestopiva po JZ grebenu, ki pa je zaradi derez, mixa velikih skal, trave in flik snega, rahlo neroden. Po dobrih devetih urah tako doseževa avto. Kakšna uvertura v zimo!

Zaradi odličnih razmer v steni bi smer Nordrinne ocenil s težavnostjo III/WI3-4, 400m, 90°/60-80°.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...