Grebenčkanje okoli Krna

Lep jesenski vikend sem preživel v pohajanju po visokih grebenih v Krnovi skupini. Ker je do tja dolga vožnja, se splača obiskati še druge, manj znane in nič manj zanimive vrhove poleg Krna.
Izhodišče v Lepeni pri mostu čez Lepenjico in mimo kmetij po delno zaraščeni mulatjeri daleč navzgor skozi gozd (Riglji in Hudi plaz), nad gozdom pa malo po svoje do vrha Vršič. Nato sledi dolgo grebensko prečenje čez Vrh Ruš, Oblo brdo, Krnčico in Srednji vrh. Po celem grebenu je polno ostankov iz 1. sv. vojne, malo pod grebenom pa vodi mulatjera. Ampak je lepše kar po grebenu, ki ni zahteven. Za Srednjim vrhom gre pot na severno stran in preči do Krnske škrbine, jaz pa sem nadaljeval po grebenu vse do Krna. Od daleč zgleda precej strašno in greben je res zelo ozek, v resnici pa ne posebno zahteven. Tudi po strmem gruščnatem pobočju do vrha gre brez posebnih težav. Zanimiv pristop, ki pa vseeno ni sprehod!
Na vrhu večerna predstava ter večerja in nočitev v Gomiščkovem zavetišču. Zjutraj na vrhu nekaj podobnega v obratni smeri in po zajtrku spet na pot. Najprej po markirani poti na Krnsko škrbino in čez Batognico, nato pa kar naprej po grebenu čez (še en) Srednji vrh in dol do Jezera v Lužnici. Tik nad jezerom je še vrh Maselnik, potem je grebena na tej strani konec. Škofič je od tu nedostopen in tudi njegov severni greben zgleda divji, zato sem šel po lepo uhojeni stezi pod steno do škrbine in na greben neimenovanih vrhov nad Malimi Peski (?). Prva dva vrhova sta pohodna, na tretjem se greben zoži in sestop je precej izpostavljen, ne pa tudi preveč zahteven. Na koncu še na Vrh nad Peski in na sever po eni izmed stezic do sedla pod Malim Šmohorjem, od tam pa po lepi in malo skriti mulatjeri do planine na Polju. Za konec pa še po markirani poti mimo jezera in nazaj v Lepeno.
Zelo lepa tura. Večji del grebena je lepo prehoden, hkrati je pa povsod le malo nižje na voljo kakšna mulatjera za obvoz. Edino vode ob poti ni in pa vzpon iz Lepene do Vršiča je zelo dolg, zgoraj tudi orientacijsko malce zapleten.
Nekaj slik za vtis, še več pa na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...