Durmitor, Prokletije in še kaj

Letošnji avgustovski dopust smo z Marušo in Nežico izkoristili za hiter skok v Črno goro. Država je na splošno precej gorata, mi smo obiskali dve najbolj zanimivi pogorji: Durmitor na severu in Prokletije na jugu.
Centralni masiv Durmitorja obsega dokaj majhno skupino vrhov, ki se dvigajo nad obširno planoto, po kateri je več vasic in (tudi turističnih) kmetij. Po dolinah je kar nekaj lepih jezer, višje vode skorajda ni, apnenčasti vrhovi in zelene planine pa malce spominjajo na Julijce. Veliko je zelenja in gorskega cvetja, poti pa so lepo urejene in označene. Razen tiste, ki niso. Poskus na prvi turi, da bi se vrnili po nemarkirani poti, ki je vrisana na karti, se je končal v goščavi. Verjetno se je bolje držati bolj obiskanih poti. Sploh v Žabljaku je bilo veliko ljudi, večina jih gre seveda na najvišji Bobotov kuk (2523m). Mi smo tam opravili 3 lepe ture in bili navdušeni. Res pa je, da je 3 dni kar dovolj, saj so najvišji vrhovi dokaj blizu skupaj.
Nato smo se premaknili v bolj divje Prokletije na meji z Albanijo in Kosovom. Tu je vzdušje precej bolj Alpsko, vrhovi so res mogočni in težko dostopni. V zadnjih letih so tudi tam začeli urejati poti in se v vaseh po dolinah začeli ukvarjati s turizmom. Kljub temu je obiskovalcev malo, ponudba bolj skromna, a dobiš vse kar rabiš. Predvsem pa je tu zelo bogata ponudba zanimivih vrhov: na nekatere vodijo markirane poti, nekateri so brezpotni, nekateri pa povsem alpinistični. O gostoljubju domačinov in kulinaričnih dobrotah pa itak ni, da bi izgubljal besede! Zelo priporočljivo, tudi sam se še kdaj vrnem!
Vračali smo se preko Srbije in Bosne, kjer smo odkrili kar nekaj zanimivosti, ki so nam premalo znane. Lepi kraji, ki so dovolj blizu, da se jih splača obiskati. Tako je teden kar prehitro minil, saj so bili dnevi polni lepot in dobrot.
Nekaj več pa v slikah in na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...