Dolomiti

Minuli vikend sem se s prijatelji iz Avstrije potikala po Dolomitih, v okolici Cortine d'Ampezzo.

Nastanjeni smo bili v kampu Rocchetta, kateri je služil kot dobro izhodišče za naše podvige. V petek smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili po Ferrati Strobel do vrha Punta Fiames. Lepa pot, ki nas je osrečila z razgledi na dolino Fiames, okoliške vrhove in pri sestopu s pogledi na Cortino. Sestop smo opravili po lažji poti, katera z vrha zavije v desno, najprej skozi travnata pobočja, nato večina sestopa poteka po noro dobrem melišču, proti koncu pot ponovno zavije v desno skozi gozd in nato še po široki cesti (včasih železniška proga) vse do izhodišča. Vrhove so v popoldanskih urah začeli prekrivati črni oblaki zato smo idejo o še eni ferrati opustili in se odpravili nazaj v kamp na zasluženo kosilo. Vreme se je izboljšalo zato smo se v večernih urah odločili za daljši sprehod v okolici Cortine, da smo pretegnili utrujene noge, a vseeno nas je v zadnjem kilometru ulovil dež, ki je z vmesnimi postanki trajal do jutranji ur.

V soboto smo se z gondolo povzpeli do zgornje postaje žičnice, ki leži malo pod vrhom Tofane di Mezzo in se po par minutah hoje povzpeli tudi na vrh (3.244m) ter po Ferrati Formenton iz Tofane di Mezzo do Tofane di Dentro oz. Tofana III (3.238 m). Lažja bi bila vrnitev nazaj po isti poti, saj ferrata ni zahtevna a vendar zaradi prevelikega navala ljudi in želje po avanturi smo za vrnitev izbrali krožno pot, ki pripelje do srednje postaje žičnice Ra Valles. Pot je kar malo začinjena, saj strmina in krušljiv teren ne popustita do konca poti. Na ključnih predelih je pot zavarovana z jeklenico ob poti pa je kar nekaj predelov, na katerih je treba bit pozoren saj so nevarni za zdrs. Celotna pot nas pelje mimo ruševin iz 1.svetovne vojne in nas opomni na kruto preteklost. Po poti nazaj smo se ustavili in pokukali še v bivak (Bivacco Baracca degli Alpini), ki nudi zatočišče ob slabem vremenu, naporni turi, … Pot se položi šele v zadnjem delu, ki poteka skozi melišče in nas pripelje do srednje postaje žičnice Ra Valles, od tam pa smo se z gondolo zapeljali v dolino.
Sobotno popoldan smo namenili počitku, v nedeljo pa smo se odpravili še na pohod okoli Cinque Torri, sledilo je slovo od prelepe narave in vrnitev domov.
Ob prvi priložnosti se vrnemo ...

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...