Prvomajska Kreta

Kreta je otok visokih gora, globokih sotesk ter čistega morja zato smo so odločili, da jo bomo med letošnjimi prvomajskimi prazniki dodobra raziskali.

Z letalom smo poleteli iz Benetk v Hanio, manjše mesto na zahodu Krete. Naslednji dan smo se odpravili na skrajni severozahodni rt Krete, slikovito plažo Balos. Ker smo vsi bolj zmrznjeje sorte, smo samo namočili noge, potem pa smo jo hitro mahnili proti vzhodu v nam bolj prijetno okrilje gora. Prespali smo v Matali, turistični vasici z lepo plažo in kičastimi sončnimi zahodi, naslednji dan pa smo preživeli v soteski Agiofarango.

Do soteske vodi samo slaba makadamska cesta, ki jo zapirajo še ograde za ovce, kar odvrne mnoge obiskovalce. Tiste, ki vztrajajo in se prebijejo čez grušč na cesti in mimo tropov ovac, pričaka mirna in tiha soteska, ki se konča v samotnem zalivu. V stenah, ki se pnejo nad sotesko je napeljanih več kot 100 plezalnih smeri, nam je uspelo preplezati dve. Po plezariji smo se še namočili v morju, potem pa jo mahnili naprej proti hribom.

Naslednji dan smo se odravili na goro Ida, znano tudi kot Psiloritis, in osvojili najvišji vrh Timios Stavros (2456 m.n.m.), ter si ogledali še Zeusovo jamo. Ponedeljek je bil dan za kulturo in ogled arheološkega muzeja v Heraklionu ter ruševin palače v Knososu. Potem smo se odpravili proti vzhodu in prenočili v turističnem mestecu Malia, naslednji dan pa najeli gorska kolesa in se opeljali v hribe.

S kolesi smo se povzpeli na planoto Lasithi, znano po mlinih na veter (pravzaprav so vodne črpalke na veter) in slikoviti pokrajni. S planote smo potem odkolesarili še na vrh Afendis in uživali v razgledih, nato pa oddrveli navzdol na zasluženo kosilo. Končna bilanca tega dne: 78 km, 2049 višinskih metrov ter 6 ur kolesarjenja.

Po naporni kolesarski turi smo si privoščili dan oddiha in šli na kratek 3 urni sprehod po soteski Rictis, znani po bujnem rastlinstvu in bistrem potočku, ki pada v 20 metrskem slapu.

Kot da sotesk še nismo imeli dovolj, smo se potem odpravili na dvodnevno turo v slovito sotesko Samaria, eno najdaljših v Evropi. Pot smo začeli na nadmorski višini 1250 m in jo končali po 20 km ob morju. Soteska se konča v vasi Agia Roumeli, ki je dostopna zgolj peš po soteski ali po morju s trajektom. Prespali smo v enem od hotelčkov v vasi, naslednji dan pa smo jo mahnili po soteski nazaj na izhodišče. Ko smo prišli iz soteske, smo nadaljevali do gorske koče Kallergis na višini 1680 m in tam prespali. Dan kasneje smo odšli še na kratek 6 urni sprehod do enega od bližjnih vrhov, potem pa smo se morali žal podati nazaj v Hanio, od koder smo odleteli proti domu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...