Damoklejev meč, IV/5, 250 m

Včeraj smo Grega, Nejc in jaz obiskali Damoklejev meč, menda najbolj plezan slap nad Plazjem. Imeli smo veliko srečo in bili v celotni dolini sami, mir je nazajgrede tik pred parkiriščem zmotil le trušč motornih sani, ki je prevažal italijanske pohodnike s krpljami, ki so omagali in so jih pobirali kar s sanmi s prikolico.
Do smeri smo dostopili s smučmi, kjer smo drugo polovico gazili, saj je bila stara špura zasuta in na novo zasnežena. Snega je kakšnih 20-30 cm finega pršiča na mehki podlagi. Na dostopu smo se zamudili poldrugo uro.
Led v prvem raztežaju je bil trd in krhek, slapu smo se lotili kar direktno čez zaveso na desni strani in izkoristili vseh 60 m do navrtanega sidrišča. Od tam dva raztežaja lažjega sveta/grape do novega strmejšega raztežaja, ki je postregel še z nekaj bolj krušljivim/trdim ledom. Zadnji raztežaj skozi luknjo do skalne stene na vrhu in sidrišča na treh svedrovcih je bil malce boljši, saj je kapljala voda in led omehščala, vseeno pa smo uspeli pridelat eno razbito ustnico :) Za celotno smer smo za vzpon in spust potrebovali tri ure in pol, povratek do avta na smučeh pa je minil v slabe pol ure, pri čemer je bil Grega po 20 letih prvič (ponovno) na smučeh :).
Letošnja zima in sneg sta super!

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...