Annapurna circuit

Prvotni plan za Nepal sta bila dva trekinga. A ker nisem nikoli vezan na neko planiranje, se zadeve sproti zmeraj prilagajajo. Tako sem se zaradi časovne omejitve in predvsem predrage dovolilnice odpovedal trekingu v Zgornji Mustang. A ker sem na trekingu v parku Langtang tako užival, sem se odločil, da v Nepalu le naredim dva trekinga. Za drugi treking sem si izbral treking okoli masiva Annapurne.

Treking okoli Annapurne žal ni več to, kar je bil v devetdesetih letih. Zgrajene so bile ceste in danes veliko turistov velik del poti enostavno opravi z avtom. Tu treba opozoriti, da imajo nekateri kasneje zato težave z višinsko boleznijo. Z avtom v dnevu ali dveh prideš na 3600m in nekaterim enostavno zmanjka kakšen dan za dobro aklimatizacijo. Slednja je izredno pomembna, zato si planiraj dovolj dni, da se lahko počasi vzpenjaš. Sam sem že bil aklimatiziran, zato sem lahko prve dni napredoval zelo hitro.

Na pot sem se odpravil z nekaj sopotniki iz hostla. Dopoldne smo si v kraju Besi Sahar poiskali avtobus in se odpeljali nekje deset km višje do kraja Ngadi, da si skrajšamo hojo po zaprašeni makadamski cesti. Po nekaj urah hoje sem se odločil, da nadaljujem s svojim tempom do vasi Tal. Hoja v skupini je namreč precej počasna. Vsak ima neke svoje probleme ali želje - nekdo je žejen, drugega žulijo čevlji, tretji mora na stranišče, itd.

Naslednji dan sem si zadal cilj Ghyaru, slikovita vasica dobro uro hoje naprej od Zgornjega Pisanga. A pot do tja je čudovita, tako da napredujem bolj počasi. Za vasjo Odar se mi nazaj odpre pogled na goro Manaslu, kmalu zatem pred sabo zagledam vrh Annapurna II. Po devetih urah hoje naposled prispem do Zgornjega Pisanga, kjer prenočim. Tretji dan se odločim, da naredim stranski treking do jezera Tilicho 5014m. S 4920m naj bi jezero bilo najvišje ležeče veliko jezero na svetu. Razgledi na poti do jezera so čudoviti. Ko zavijem proti jezeru imam vseskozi na svoji levi različne vrhove masiva Annapurne. Tik pred sončnim zahodom prispem v Tilicho base camp 4150m.

Naslednji dan vstanem ob petih zjutraj in se odpravim proti jezeru. Žal nimam sreče z vremenom. Vsi vrhovi zaviti v oblake, močan veter in tudi nekaj snežink. Razgled na jezero je bil tako bolj klavrn. Sestopim nazaj proti klasični poti okoli Annapurne. Prečkam ruševine vasi Zgornji Khangsar, kjer se mi kmalu odpre čudovit razgled na dolino in vas Manang. Sledi spust v dolino in dolgo prečenje pobočja do vasi Yak Kharka, kjer prenočim.

Ker napredujem zelo hitro, višina mi pri tem ne dela težav, sem se odločil, da bom peti dan potegnil naravnost na prelaz Thorung La 5416m. A žal imam spet slabo vreme. V high campu Thorung 4925m začne namreč močno snežiti. Nimam druge izbire, kot da prenočim. Tabor je sestavljen iz kamnitih objektov, kjer v eni izmed sob prespim. Ponoči je tako mraz, da mi zmrzne voda v plastenki.

Šesti dan se zbudim v mrzlo zasneženo jutro. Še v trdi noči se začnem vzpenjat proti prelazu. Vse pred mano je polno lučk, ki jih počasi prehitevam. Kmalu lahko začnem uživat v prelepem sončnem vzhodu in zasneženi kulisi. Kakšno jutro! Po uri in pol prispem na prelaz. Nebo brez oblačka in vse naokoli prekrito z nekaj cm novega snega. Čista sreča. Ko se naužijem razgledov in ko naredim nekaj redkih fotografij sebe, se začnem spuščati v dolino. Hitro dosežem Muktinath, ki v sebi skriva nekaj čudovite tibetanske kulture. Žal v tej vasi večina turistov vzame džip in preskoči en velik del zelo lepe poti. Če želiš začutiti malo Zgornjega Mustanga, se odpravi proti vasi Kagbeni. Nič slabša ni pot proti tibetanski vasici Lupra. Pot prečka manjši prelaz s katerega se ti prvič odpre pogled na Dhaulagiri. Ko prispeš v Lupro imaš nekje uro hoje do glavne ceste, tam pa je trenutno zaradi del na cesti bolje vzeti avtobus vsaj do vasi Jomsom oz. lahko tudi malo dje, do naslednje idilične vasi Marpha. Sam teh podatkov nisem imel, zato sem prvo polovico tega prehodil in vseskozi dobesedno požiral prah. Na tej poti sem srečal Nemko Marie in odločila sva se, da vzameva avtobus iz vasi Jomsom do vasi Tukche, nekje 16km.

Naslednji dan je Marie vzela avtobus za Pokaro, sam pa sem se peš odpravil naprej. Prvih nekaj km po cesti bi lahko preskočil, a pri vasi Kokhethanti se dolina zoži, pot se loči od ceste in zavije na drugo stran reke. In ta del poti je čudovit. Pogled na Dhaulagiri ti vzame sapo. Ko sem praktično pod njim sem dobro videl, kako strma je južna stena. Čista vertikala! Dolina v tej točki velja tudi za najglobjo dolino na svetu. Na obeh straneh ima goro, ki je visoka preko osem tisoč metrov, reka v dolini je zgolj dobrih dva tisoč metrov visoko. Dimenzija, ki jo moraš doživeti.

V celem dnevu srečam le nekaj pohodnikov in eden izmed njih je Nemec Sven. Annapurna je tako ali tako polna nemških turistov. Naslednjih pet dni tako hodiva skupaj. Moja želja je bila, da zadnji del poti okoli Annapurne opravim nekoliko drugače. Večina turistov se z džipi pripelje do vznožja Poon hilla, kjer je razgled na celotni masiv Annapurne in sveto goro Machapuchare. Zaradi lahkega dostopa si razgled deliš z nekje 100 ali 200 drugimi turisti, česar pa si niti v sanjah ne želim. Zato se s Svenom vzpneva iz doline proti grebenu Kopra, ki je dobrih 2000m višje. Napredujeva zelo počasi. Najprej sva se izgubila, naslednji dan pa je bilo višincev za Svena enostavno preveč in trajalo je ure, da sva prispela na greben. Ampak razgled z grebena Kopra poplača vse napore. Annapurna south, Annpurna I, Bhara Chuli, Nilgiri, Dhaulagiri... A najbojše šele prihaja... Naslednji dan je nekaj ur hoje do naslednje razgledne točke Muldai. Vrh, ki je med Annapurno in Poon hillom a je 400m višji. Turistov praktično ni – ob sončnem vzhodu nas je na vrhu pet, pol ure kasneje sem sam. Vsem prej naštetim goram se pridruži še Machapuchare, sveta gora za Nepalce in ena najlepših gora na svetu. In na njenem vrhu še ni stala nobena oseba.

Še nekaj statistike. Celotni krog okoli Annapurne (Besi Sahar - Birethanti) je dolg 264km in ima 15.800m višincev. Sam sem izpustil začetni del (12km, cca 100m višincev) in srednji del Jomsom - Tukche (16km). Dodal sem jezero Tilicho (40km, 2000m višincev) in greben Kopra + vrh Muldai (dodatnih 5km in dodatnih 1100m višincev). Tako je moja skupna pot v enajstih dnevih znašala 281km in 18.800m višincev.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...