Mala Mojstrovka in grape

Letošnji društveni vikend je zaradi slabega vremena bil prestavljen šele na drugo polovico marca. Nekako smo upali na zimske temperature in super razmere v gorah. Teden dni nazaj sem pod Kriško steno imel temperature globoko pod ničlo in praktično idealne razmere za zimske vzpone (če zanemarim pomanjkanje snega), ta vikend pa so žal temperature v gorah bile konkretno nad ničlo.

Skupina tečajnikov in inštruktorjev so jo v soboto mahnili po SZ grapi na Prisojnik, a so hitro obrnili, ker je odjuga poskrbela za točo snega in kamenja. Rok in jaz sva se odločila za grape pod Malo Mojstrovko. Dopoldanski razgledi so žal bili megleni. Megla je tudi otežila orientacijo v prostoru, sploh ker jaz še nikoli nisem lezel teh grap. Našla sva vstop v Butinarjevo grapo in se po štapnah hitro povzpela do grebena, malo naprej po Pripravniški grapi pa sva sestopila ob vznožje stene. Obe grapi sta lepo zaliti.

Cilj dneva je bil Uroševa grapa, ki po zapisih ponuja nekaj malega plezanja. Od Pripravniške grape do Uroševe je žal zelo dolgo prečenje, katerega je otežil južen sneg, ki se je prediral do kolen oz. tudi do riti. Vstop v Uroševo ni najbolje narejen. Povlečeva se nekako čez in nato po štapnah v čudovitem ambientu grape hitro napredujeva do najbolj zloglasnega in rahlo previsnega skoka. Hitro se odločiva za umik v desno po izpostavljeni prečki, kjer ni nekega konkretnega snega, ki bi držal cepine. Od tu se varujeva za prečko nazaj do grape, ki je praktično brez snega. Ko sva nazaj v grapi, sam splezam še manjši slap.

Na vrhu grape se v daljavi vidi cela stena Male Mojstrovke z grapami. Podava se proti Smeri ob rebru ali Zupančičevi grapi (odločila se bova pod steno), a vseskozi pogledujeva po najbolj desni Pozabljeni grapi. Pod steno vidiva, da je skok delno narejen, zato se na vrh Male Mojstrovke povzpneva po njej. Skok ima na cca 2m led oz škripavček, tako da lepo grabi cepine. Z vrha v dolino sestopiva po Zupančičevi grapi.

V nedeljo sem s pol urnim zamikom sledil tečajnikom zopet v Uroševo grapo. Sonce se je lepo uprlo vanjo, zato je na vstopu v grapo dobesedno teklo. Dohitim jih pri skoku, od koder se skupaj povzpnemo še preko Pozabljene grape na vrh Male Mojstrovke.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...