V obupnih vremenskih razmerah na Kredarico

Kljub ne najboljši vremenski napovedi smo se v soboto odločili, da gremo na dvodnevno turo na Triglav. Naš plan je bil, da se prvi dan vzpnemo do Kredarice in drug dan na Triglav. Ob 8:15 uri smo se v Krmi zbrali Valentina, Eva, Matej, Sandi, Dušan, Zlato in jaz. V Krmi nas bi moralo biti več, vendar se je ena skupina odločila za malo bolj pozno ležerni odhod na pot. :)

Pot iz Krme ni bila zgažena. Z višino so se vremenske razmere začele slabšati. Sneg, megla in kasneje veter so bili naši sopotniki na poti. Po dobrih dveh urah smo prispeli do pastirske koče v Zgornji Krmi. Tam sta se nam pridružila še dva Primorca. Skupaj smo jo mahnili v iskanje poti do Kalvarije in nato vse do Kredarice. Pomagali smo si z navigacijskimi napravami. Z višino se je močan veter samo še stopnjeval. Pihalo je tako močno, da je Valentini odneslo flis v neznano. Tudi nekaj plazov se je sprožilo, pa tudi krajši zdrs po snegu smo doživeli in preživeli. :) Razen malo prestrašenih obrazov, brez kakršnihkoli posledic. Nekje na sredini Kalvarije se je naša četica raztegnila v tri skupine. Zadnjo uro pod kočo je začel pihati zelo močan veter, tako da je veter sproti zbrisal vse stopinje prve skupine. K sreči sva bila z Matejem dovolj visoko in so nama na proti prišle komaj vidne smerne puščice, ki so nama kazale pot do koče. Vidljivost je bila nekaj deset metrov, bril je močan veter, ki je prenašal sneg iz enega konca na drugega. Česa podobnega še nisem doživel. Prvi dve skupini smo okoli 14 ure prišli ena za drugo do koče na Kredarici. Tretja skupina pa je malo zašla s poti. Ker jim je bila Kredarica očitno premalo, so se odločili, da gredo na krajši izlet pod steno Rži. :) Po dobrih dveh urah in pol so prišli do koče, ravno ko se je začelo temniti. Bili so vsi premraženi in utrujeni, vendar vsi veseli, da so prišli v kočo.

V nedeljo smo se zbudili v prekrasno vendar mrzlo jutro. Temperatura na Kredarici je bila – 19 °C. Ker je zapadalo nekaj snega in na vrhu Triglava je bril močan veter, smo se odločili, da pustimo vzpon na Triglav za drugič. Takrat pa upamo, da bodo uspeli z nami priti na Kredarico tudi ostalim iz druge skupine in da skupaj osvojimo očaka. :)

Zjutraj nas je presenetil Đani, ki se je ob 3:30 odpravil iz Krme s turnimi smučmi. Spust v dolino je bila prava zimska pravljica. Razmere pa več kot odlične. Lep sončen dan je bilo plačilo za vse muke, ki smo jih pretrpeli prvi dan. Res se je splačalo potruditi!

Fotografije so samo iz današnjega dne.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...