Ushba, Gruzija

Pokrajina Svaneti leži v osrčju Kavkaza, obdan pa je z kar nekaj visokimi gorami. Tetnuldi 4858m, Jangha 5059m, Shkhara 5068m, itd… Ampak noben od teh vrhov ni tako razvpit kot nekoliko nižja gora Ushba. Če sem natančen, to je gora z dvema vrhovoma, ki sta skoraj simetrična. Južni vrh je visok 4700m, severni vrh pa je zgolj za 2m nižji. Zaradi svojega atraktivnega videza in ker velja za najtežjo goro v Kavkazu, so ji dali tudi ime 'Matterhorn Kavkaza'.

Žal nimam ne znanja in ne opreme, da bi se poprijel z goro. Tako da mi je ostal le treking do ledenika oz. do razgledne točke 3328m visoko nad ledenikom, s katere se ti odpira čudovit pogled na južno steno Ushbe in na ogromen ledenik pod njo, ki se kot črka S vije proti dolini.

Izhodišče je bilo največje mesto v Svanetiju Mestia. Svaneti je ena taka res posebna pokrajina. Težko dostopna pokrajina v osrčju Kavkaza, ljudje govorijo svoj jezik, skozi zgodovino pa so jih oblegali številni narodi. Zaradi tega so v srednjem veku zrasli obrambni stolpi, kamor so se zatekali prebivalci. In v vsej regiji je teh stolpov kar 175, najbolj pa so znane tri vasice pod skupnim imenom Ushguli, kjer je teh stolpov kar 51! Ushguli je bil tudi uvrščen pod okrilje UNESCA.

Na treking se skupaj z Francozom Stephanom odpravim relativno zgodaj zjutraj, ker zna bit čez dan zelo vroče. Pričaka naju dan brez oblačka. Treking dejansko ni nič posebnega. Pač hodiš šest, sedem ur v klanec, da si na koncu poplačan s pogledom na južno steno Ushbe. Vmes je še nekaj jezer, katere domačini v dolini opisujejo kot izjemno lep kraj. Dejansko so pa to malo večje blatne luže. Tako da je marsikateri turist razočaran, ko s skrajnimi napori brez kakršnekoli kondicije prispe do teh nekaj luž. Je pa vsaj pogled na okoliške vrhove čudovit.

Od jezer je še nekje dve uri vzpona. Strmo v klanec. Tik pod vrhom prečiva snežišče, pot pa nato steče čez steno po zoprnem melišču strmo navzgor….in na vrhu se ti odpre nor pogled na Ushbo! Ubistvu ga ne znam opisati z besedami. Moj mali prenosni računalnik s šibkejšim procesorjem kot pametni mobiteli pa tudi ne zmore sestavit neke panorame, tako da upam da bo vsaj ena slika ožje okolice morda malo poustvarila razgled na goro.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...