Sindikalni izlet Freeapproved v Chamonix

Kaj se zgodi, ko se dvonadstropni avtobus članov Freeapproved odpravi v samo zibelko alpinizma, v francoski Chamonix na sindikalni zimski izlet? Huh, kar precej! Nemogoče je, da bi napisal vse posamezne zgodbe, ker nimam niti časa niti prostora za vnos tolikih črk in besed potrebnih za opise le-teh, zato bom zgolj povzel bistveno… Cel avtobus fatkotov na kupu v tako lepem kraju kot je Chamonix, obkroženi s samimi lepimi gorskimi vršači in v super družbi - sindikalni izlet v pravem pomenu. Cel teden smo smučali, kakšna polovica po progah vsi ostali pa po pršiču. Vsak dan je padlo kakšnih 20-30 cm snega, tako da smo vsak dan naredili nekaj tisoč višinskih metrov zavojev v globokem pršiču in se predajali smučarskim užitkom. Veliko snega in vsak dan sveža bela oddeja pač ne gresta skupaj s soncem, a nas tudi občasno zelo slaba vidljivost ni zaustavila. Prestavili smo se le kakšno nadstropje nižje v zavetje dreves in tam drveli po snegu.
Zaradi izrazito slabega vremena in nevarnosti plazov 4/5 smo moralo žal opustit plane o visokogorskih avanturah v velikih stenah in se presmeriti na plezanje slapov. Zaradi gromozanskih količin novozapadlega snega smo se usmerili v lahko dostopne smrklje nad Argentierom in v ledu različnih naklonin prebili dan. Popoldne je spet začelo močno snežit in nova zimska pravljica za lahko noč se je pričela. Iz dneva v dan smo prelagali težko pričakovani spust po Valle Blanche - najprej zaradi orkanskega vetra, zatem zaradi snežnih plazov in nenazadnje zaradi kombinacije obojega. Šele zadnji dan se je vreme poklopilo, odprli so žičnico na Aiguille du Midi in polna gondola Freeapproved članov se je odpeljala 3842 m visoko. Od tam pa po ostrem grebenčku na plato, nataknit dile in skoraj 2800 višinskih metrov spusta po poldrugi meter globokem pršiču. Bilo je nepopisno lepo, snega pa še za ta široke smuče veliko, skorajda preveč. Ta hitri smo zadevo ponovili še enkrat popoldne in izkoristili francoski zrak za hiter polet nad seraki!
Sindikalni zimski izlet je super upsel in vsi smo si bili edini, da bo zadevo potrebno čimpreje znova ponoviti. Hvala vsem za družbo in lepe trenutke! Filmi še sledijo... Prvi je od Mihata Škoberneta.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...