Prečenje Kumlehov

Danes sem se potepal po malo nižjem, a vseeno divjem in razglednem grebenu med Malo in Veliko Pišnico. Gre za greben, ki se z Mojstrovk spusti vse do Jasne. Greben je sploh na zahod prepaden in pa zelo kosmat. Kljub temu se vedno najdejo dokaj lepi prehodi (če ne, je treba pač bolj poiskat!), seveda pa je priporočljivo imeti nekaj izkušenj s hojo in lažjim plezanjem po brezpotjih.
Izhodišče je pri Eriki, naravnost skozi gozd, kjer se najde lovska stezica. Letos je nekaj podrtega drevja, ki dodatno popestri zadeve, a hujšega ni. Grebensko prečenje se začne na Škrbinjeku (1341m), najprej po širokem gozdnatem hrbtu čez Mali Kumleh (1451m), nato pa nesramno strmo skozi rušje na Veliki Kumleh (1680m). Lep razgled in malo oddiha pred zahtevnejšim delom.
Sledi spust globoko v škrbino, kjer se najdejo presenetljivo lepi prehodi v sicer zelo prepadnem svetu. S škrbine naprej sledi še kar nekaj prečenja po ali tik pod grebenom, čez ali okoli večih vršičev, ves čas je treba iskati prehode in obvoze - dolgčas res ni. :)
Zadnji vrh je Kumlehova glava (1788m), naprej se greben precej spusti, nato pa nadaljuje v Robičje, ki s te strani zgleda nepristopno..? Z vrha strmo a nezahtevno po lepo uhojeni stezici do sedelca, s katerega je le nekaj minut do razglednega Visokega Mavrinca (1562m). Na koncu pa še lepa potka in nekaj podrtega drevja do izhodišča. Zanimivo in pestro prečenje, čeprav gre za nižje in "manj pomembne" vrhove.
Objava tudi na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...