Na Planjavo preverit, če je res že sneg

Vremenska napoved za soboto, vredna tudi dopusta sredi tedna, naju je prepričala da se morava nekam podati nad 2000m. Pred izletom je potekal dvoboj o zimski opremi, zmagala je odprava z polno zimsko opremo in prvič v sezoni z (pre)težkimi gojzarji in težkimi nahrbtniki.
Glede na to, da sva si namenila cel dan za izlet, sva z Jermance se odpravila malo po osmi uri in ko sva prišla v zatrep Repovega Kota malo nad meglice, sva vedela da naju čaka čudovit sončen dan. Prav kmalu po tolmunčkih se kaže prvi snegec in pot je proti koncu večinoma zasnežena, zato se nama ponudi luštno poplezavanje po suhi skali namesto hoje po zasneženi omožičeni potki. Na poti srečava že možakarja, ki se je vračal z prečenja Zeleniških Špic, zanj je porabil 2 uri!? Spoštovanja vredno, zame je to kot iz drugega planeta (beri vesoljec). Na Srebrnem Sedlu si privoščiva kavico, saj prisegava na kvalitetne odmore, razgledi so pa naravnost božanski. Čudovita kavica.
Pot nadaljujeva na Planjavo, kjer je čedalje več snega, ki se pa predira, tako da zimska oprema ni potrebna. Sestop na Kamniško Sedlo je pa poglavje zase. Prečenje proti sedlu je 90% po snegu, malo pomrznjenega, večinoma napihanega, tako da se na trenutke pogrezava krepko čez kolena. Vse do rame Planjave sva imela predhodnika, tako da nama je zelo pomagalo pri orientaciji. Del Planjave, ki je obrnjen proti sedlu, je deloma pomrznjen, deloma poledenel in tudi deloma južen, stopinj pa tudi več nisva imela, tako da sva imela malo več dela pri izbiri varnega koraka. Tik pred meliščem, si privoščima zadnjo pavzo obsijana s sončkom in odhitima proti avtomobilu, kjer sva na koncu morala prižgati tudi čelne svetilke. Čudovito sončno turco zaključiva z vrhunskimi čevapi v Valterju. Oba se strinjava, da gre za eno bolj uživaških turc s sončkom, dooolgimi pavzami in seveda dobro družbo. Življenje je lepo :)

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...