Begunjska Vrtača - Maturantska smer, III/4+, M, 90

Danes sva z Borom opravila z drugo zimsko ponovitvijo omenjene smeri, ki so jo sicer prvi splezali Nejc in Jurij H. ter Rok in Jure na silvestrovo - bravo vsem! Kot se je kasneje izkazalo sta smer pred mnogo leti prva splezala poleti Tomazin in Zrim.

Smer je kar strma in sva morala uporabiti oba cepina :) V prvem raztežaju so tehnične težave največje, predvsem pa postreže smer z nekaj delikatnimi prehodi skala/slab sneg ter vseh 60 metrov drži primerno napetost zaradi pomanjkljivega varovanja.

V drugem raztežaju se človek malce odpočije in z veseljem nadaljuje v tretjega, ki je hipoma pristal med mojimi lepšimi preplezanimi pozimi nasploh. Zafrajhan in zelo strm kot s snegom in tankim ledom, solidno varovanje v skali in dober štant na drevesu na koncu poskrbijo za veselje slehernega plezalca. Četrti raztežaj pa je že bolj zelo strmo ritje po snegu, ki razen na navpičnem detajlu ni sprijet in se bolj "gazi". Novozapadli sneg na prvi dan leta 2009 pa vso zadevo še malce začini.

Sledi kakšnih 30 minut gaženja/hoje/abzajlanja in prečenja v Lenuhovo smer, po kateri smo sestopili.

Danes sta z(a) nama plezala tudi Maja Lobnik in Borut Kozlevčar - tudi filmske zvezde Freeapproved - uspešnic Razor, Triglav (Veseli tobogan), Škrlatica in mnogih drugih naših kvazi "blockbusterjev" :)

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...