Kazbegi, Gruzija

Pred slabim mesecem sem kupil enosmerno letalsko karto za Gruzijo. Na letališču sem si malo pogledal vodič in videl sem, da me verjetno čaka tudi kakšen treking po Kavakazu. Severno od glavnega mesta Gruzije Tbilisija, tik ob meji z Rusijo, leži mesto Kazbegi. Nad mestom pa se nahaja verjetno najbolj prepoznaven simbol Gruzije - cerkvica Tsminda Sameba. Nad cerkvico pa se v ozadju dviguje 5047m visoka gora Kazbek, ki je zaradi relativno lahkega dostopa cilj mnogih gornikov.
Sam sem se v Kazbegi odpravil za dva dni. Spal sem pri domačinih, ki imajo svoje hiše predelane tako, da jih lahko oddajajo turistom. Res prijazna gospa in nadvse navdušena, da razumem nekaj osnovnih besed Ruščine.

Prvi dan sem se vzpel do cerkvice. Če odmislim turiste je to noro lep kraj. Hrib na katerem stoji cerkvica se kot nekakšen ‘pomol’ izteče ven iz visokogorja in se dviga nad dolino. Čudovit razgled iz cerkvice, ampak sam sem se vzpel še malo višje, da sem imel pred sabo celoten ‘pomol’ s cerkvico, dolino in na drugi strani še gore, ki se dvigujejo preko 4.000m visoko. Noro lepo. Malo sem zadremal. Potem se odpravil še na sosednji vrh po pastirskih stezicah. Ter počasi v dolino.

Drugi dan sem vstal že ob petih zjutraj. Pričakalo me je jasno nebo, cerkvica nad dolino in v ozadju rdeče osvetljena gora Kazbek. A žal se vreme v visokogorju res hitro spreminja. V pol ure so se nabrali prvi oblaki. Čez eno uro je bilo že celotno nebo prekrito z oblaki. Ampak vseeno sem upal na dokaj lep dan. Moj cilj za danes pa je bil ledenik Gergeti, ki leži pod goro Kazbek. Nekje devet ur hoje od cerkvice in nazaj. Prvi dve uri pač hoja v hrib, obdajali pa so me zeleni hribi. A ko sem prišel do prelaza na višini nekje 2700m, se mi je odprl čudovit pogled. Dolina po kateri teče ledeniški potok, v ozadju ledenik Gergeti in nad njim gora Kazbek. Nadaljujem s hojo in po približno štirih urah od cerkvice oz. petih iz doline prispem do ledenika.

Pri ledeniku se srečam z enim Čehom, ki ima namen osvojiti vrh. Ker je bila ura še zelo zgodnja, ledenik zelo umazan (torej manj drseč led) in dokaj položen, sem se odločil, da nadaljujem skupaj s Čehom. Cilj je tako postala koča nad ledenikom nekje 3700 m visoko, ki služi kot prenočišče pred naskokom na vrh gore Kazbek. Vreme se je kar držalo. A po kake pol ure hoje po ledeniku se je vreme v trenutku spremenilo. Začelo je pihati, zelo se je shladilo in kmalu je na polno snežilo. Takoj sem bil moker, nekih nepremočljivih hlač žal nisem imel s sabo, tako da sem se nedaleč od koče nekje na višini 3500m pač moral odločiti, da obrnem. In tako sem sestopil nazaj. Na poti sem srečal še skupino Dancev, s katerimi sem sestopil, nato poležaval na hribu nad cerkvico in pozno popoldne končal na pivu.

Več o mojem potovanju po Kavkazu pa si lahko pogledate na mojem blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...