Creta di Collinetta in Creta di Collina

V nedeljo smo se Monika, Sandi, Dušan in jaz odpravili v Karnijske Alpe. Naš cilj je bila 2238 m visoka Creta di Collinetta (aka Cellon), kjer poteka zelo zahtevna ferata Pot brez meja (Weg ohne Grenzen). Feratska oznaka poti je D (najtežja je E). Nekaj pred sedmo uro smo se pripeljali na gorski prelaz Plöckenpass. Hitro smo zagrizli v hrib in se po pol ure znašli pred rovom, kjer poteka ferata Cellon Stollen. Rov je dolg 183 m in se dvigneš za 110 m. Rov, ki je vklesan v samo goro, so naredili za potrebe vojske v prvi svetovni vojni. Res vredno ogleda.

Nato smo se lotili ferate Pot brez meja, ki je speljana po gladkih stenah, kjer nisi mogel kam stopiti in smo se vlekli kar na roke. Na delu poti je bila ferata tudi previsna. Ves čas pa je bila pot zelo zračna in razgledna. Cela ferata je bila tudi nasvedrana, tako da bi jo lahko tudi preplezali. Ob 10 uri smo bili že na vrhu.

Na poti proti vrhu sva se z Moniko že ozirala proti sosednem vrhu Creta di Collina, kamor smo jo potem tudi mahnili (to ni bilo v našem planu). Spustili smo se za približno 100 m na travnato sleme Cresta Verde in nato proti vrhu. Markacije so nas vodile preko izpostavljenih prehodov (plezanje I. do II. stopnje). Na spodnjem delu poti  je bilo navrtanih nekaj svedrovcev. Na enem delu smo se morali tudi sami varovati vendar smo bili brez vrvi. S pomočjo osmih prusikov smo si naredili vrv s katero smo premagali ključno mesto. Markacije so nas vodile po razbitem svetu na vrh 2689 m visoke gore. Na poti je bilo veliko šodra in skal, kar je občutil tudi Sandi, ki se mu je na rob čevlja skotalila velika skala. K sreči brez posledic. Temni oblaki so nas hitro pregnali v dolino. Po 10 urah hoje smo bili pošteno utrujeni in zelo sestradani.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...