Bobnarjeva smer v Brani (IV/3, M, 900 m)

Po ogrevanju v Tamarju smo šli Džani, Tadej in jaz danes pogledati famozno Bobnarjevo smer v Brano.

Daljši opis smeri in razna priporočila za morebitne ponavljalce pa sem podrobneje nakvasil na svojem blogu. Tukaj pa le nekaj fotografij.

overview-bobnar

Spodnji del v katerem smo "kasirali" mnoge projektile od plezalcev nad nami ...

Enm, dva, tri in že smo bili pri naslednjem strmem snežnem skoku, ki je poskrbel za nekaj previdnih gibov v naklonini 80 stopinj.

p2210011

Sneg je bil večinoma še v redu, razen na mestih, kjer ljudi rata strah in potem počnejo ravno obratno, kar bi bilo varno. Tolčejo ko zmešani! Po snegu! In to tako močno, da razbijejo vse kar je še malega ledu na skalah in celotno zgornjo tršo plast predelanega snega - skoraj škripca. Potem smo pridno praskali po močnati zadevi ampak je bil dejansko prestop v desno edino neumno mesto, potem pa si že zapičil v stiropor.

bobnarjeva-smer-d

Spet se je nadaljevala vzorno markirana (beri: vsakih 30 m poscana!) peš pot do zadnjega strmega dela.

bobnarjev-plaz-b

Ta je visok nekako en dober raztežaj in postreže s snegom v obliki stiroporja in zmrznjene moke do naklonine nekako 80 stopinj.

bobnarjeva-smer-c

Brž smo bili čez in potem odsopihali še do vrha smeri.

Sestopili smo po Bosovi grapi, ki je super za smučanje, le eno mesto je malce za poskočit.

Bobnarjeva sprehajalna pot me danes ni pretirano navdušila v plezalskem smislu. Plezalskem poudarjam zato, ker je bila odlična kondicijska tura z relativno veliko višinsko razliko in ker je bil tempo kar hiter. Z nekaj malega počitka in precej snemanja in afnanja s snemanjem tudi v ta najbolj strmih delih, smo za 900 m poti potrebovali 2 h 40 min od hoste do vrha. Če bi se še manj obotavljali v lahkotnem kombiniranem poplezavanju bi bilo nemara lahko še bolje.

sestop

Smeri po današnjem razbijanju, ko je šlo preko Bobnarjeve poti 40 nog in še enkrat toliko cepinov - najbrž ni več veliko ostalo :) Vsaj v strmih delih ne. In glede na visoke temperature bo jutri tudi sneg (mokca) še bolj kašast...

Video iz Tamarja in od danes (morda še jutri) pa bom zmontiral in objavil najbrž enkrat do jutri ponoči :)

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...