Smer Snežnica in Slap Čedca

Kombinirana smer Snežnica (WI 5, M5, III 250m) in zaledeneli slap Čedca v Kočni sta Lukata, Roka in mene zapeljali na enodnevno avanuturo na Jezersko. Smer Snežnica sestavljajo leden slap visok približno 40 m, ki se zaključi z nerodnim prehodom v sneg prek skalnega roba v kotu, sledi snežna grapa do naslednjega lednega-kombiniranega skoka ob ledeni sveči in prehod v skalo ter okrog balvana ter zatem še en krajši skok do varovališča. Sestopili smo (gledano v steno) skrajno desno - prečili pobočje in v območju dostopa za Povnovo dolino z enim 60 m spustom po vrvi nazaj ob vznožje stene. Ker je dan februarja že dolg, smo nadaljevali še v slap Čedca, ki sem ga obiskal zadnjič. Rdeče obarvano podrto skalovje v sicer čudovitem ambientu pač ni mesto za postopanje. Sestopili smo po sledeh predhodnikov gledano v steno levo in daleč naokrog, potreben je en spust po vrvi in odlično poznavanje smeri sestopa, sicer priporočamo (bistveno hitrejši) spust po vrvi.

TIC Jezersko o slapu Čedca: "Nekoč najvišji slap v Sloveniji, meril je 132 m, je v mesecu maju 2008 začel spreminjati svojo podobo. Na območju slapu se je namreč zgodilo več zaporednih podorov, ki so tako za vedno spremenili višino slapu in tok vode preko njega. Danes je za obiskovalce zanimiv ogled mogočnega podora, vendar je hoja v neposredni bližini podora še vedno prepovedana. Zaradi varnostnih razlogov do slapu trenutno ni urejena nobena pot."

VIDEO

Kombinirana smer Snežnica (WI 5, M5, III 250m) in zaledeneli slap Čedca na Jezerskem. Smer Snežnica sestavljajo leden slap visok približno 40 m, ki se zaključi z nerodnim prehodom v sneg prek skalnega roba v kotu sledi snežna grapa do naslednjega lednega-kombiniranega skoka ob ledeni sveči in prehod v skalo ter okrog balvana in zatem še en krajši skok do varovališča. Sestopili smo gledano v steno skrajno desno - prečili pobočje in v območju dostopa za Povnovo dolino z enim 60 m spustom po vrvi nazaj ob vznožje stene. Ker je dan februarja že dolg, smo nadaljevali še v slap Čedca, ki sem ga obiskal zadnjič. Rdeče obarvano podrto skalovje v sicer čudovitem ambientu pač ni mesto za postopanje. Sestopili smo po sledeh predhodnikov gledano v steno levo in daleč naokrog, potreben je en spust po vrvi in odlično poznavanje smeri sestopa, sicer priporočamo (bistveno hitrejši) spust po vrvi. TIC Jezersko: "Nekoč najvišji slap v Sloveniji, meril je 132 m, je v mesecu maju 2008 začel spreminjati svojo podobo. Na območju slapu se je namreč zgodilo več zaporednih podorov, ki so tako za vedno spremenili višino slapu in tok vode preko njega. Danes je za obiskovalce zanimiv ogled mogočnega podora, vendar je hoja v neposredni bližini podora še vedno prepovedana. Zaradi varnostnih razlogov do slapu trenutno ni urejena nobena pot."

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...