Care Alto 3463m

Ideja za pobeg na sneg v vročih poletnih dneh. Manj znani vrh Care Alto leži v skupini Adamello, Retijske Alpe. Vožnje do izhodišča je okoli 5 ur, dolina Val Rendena, ki ločuje Brentske Dolomite na vzhodu ter skupino Adamella in Presanelle na zahodu. V stransko dolino Val di Borzago vodi cesta do parkirišča na 1250 m. Tam se že vidi kočo Rifugio Care Alto na grebenu 2459 metrov visoko. K sreči razgibana pot hitro mine; sprva ob mogočni ledeniški reki v bujno zeleni dolini s strmimi pobočji in slapovi na vseh straneh, višje po cvetočem pobočju do koče na atraktivni lokaciji. Koča je lepo urejena, udobna in z dobro hrano.
Do vrha je okroglih 1000 metrov višinske razlike, vendar se pot že takoj za kočo strmo spusti kakih 150 m, nato sledi zelo dolgo prečenje in zložen vzpon na sedlo Sella di Niscli (2875 m), daleč stran od vrha.
Kratek čas po skalah in kmalu smo na obsežnem ledeniku, ki je letos še povsem prekrit s snegom. Strmina postopoma narašča in se pod grebenom postavi precej pokonci. Ker je snega še veliko, sva po njem prišla malo višje od spodnjega sidrišča za spust, tam sva snela dereze in splezala dobrih 10 metrov strmo navzgor do SZ grebena. Greben ni posebno dolg ali zahteven (I-II), vendar naju je vseeno zaposlil za celo uro, saj sta vmes dva zoprna in izpostavljena prehoda. Smer je sicer označena.
Zanimiva alternativa je vzhodni greben, ki je za stopnjo težji (AD, II-III), ampak gre bolj direktno od koče. Po njem sta šla 2 lokalca in 3 vodniške naveze, hodili so menda dobrih 5 ur, midva po normalki kakšno uro manj. Sestopili smo vsi po normalki, z grebena so urejena sidrišča za abzajl, pod ledenikom smo šli za možici po bližnjici čez moreno, z vrha do koče okoli 3 ure in še 2 uri do doline.
Priporočam. Nekaj več pa na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...