Kdo hudiča je dr. Dolhar?

...sem se spraševal ves čas na poti nazaj v Ljubljano, po tem ko sva z Luko preplezala najino prvo skupno smer, Smer dr. Dolharja (iV+, 250m) v Grebencu Male Mojstrovke.

Smer sva izbrala, ker sva prvič plezala skupaj in nisva hotela ničesar pretežkega ne predolgega, po skici in opisih sodeč pa je smer kar dobro opremljena in tudi orientacijsko ne preveč zahtevna.

Po nekaj zgodnjih logističnih zapletih sva bila ob 8h na dostopu, ki pa je zelo kratek (sledi se normalni poti na NŠG in potem ob pogledu na izrazit zob zavije levo pod steno). Vstop v smer je malo desno za robom, če bi gledal iz smeri poti na NŠG, nekaj metrov levo od vstopa v Pocarsko.

Mogoče sta še najbolj zoprna ravno prva dva raztežaja, preden pridemo na travnato polico zaradi izjemne krušljivosti skale. Lahko je tudi zaiti iz smeri, ker stalno iščemo pot po oprimkih in stopih, ki bodo zdržali kaj večl od rahlega božanja.

Nekaj več uživancije se začne v tretjem raztežaju, ki je očitna zajeda naravnost navzgor proti "zobu," detajl smeri v četrtem raztežaju pa je prav kičasto lep. Zelo soliden in širok rob pod streho v zobu služi kot držalo za roke, med tem ko z nogami križamo pod sabo na malih stopih in delamo prečko v desno.

Varovanje je solidno urejeno, štanti so nabiti, tudi borovci lepo sodelujejo. Vmes je tudi kar nekaj navrtanih svedrovcev, vendar niso vsi štanti na svedrovcih. Tako da nama je vseeno prav prišel komplet frendov in jebic, saj sva sem pa tja vseno malo uhajala levo in desno iz smeri.

Zadnji cug postreže še z izstopom v stilu, vendar ponovno pozor, v vsakem trenutku lahko ostanete brez stopov pod nogami.

O Alojzu Dolharju pa tukaj: https://sl.wikipedia.org/wiki/Alojz_Dolhar

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...