Turnosmučarska transverzala na Pokljuki

Prečenje vrhov Pokljuke na turnih smučeh je bilo že nakaj časa na mojem seznamu želja. In dan žena je bil kot nalašč, da imajo žene prosto, moški pa pridni in marljivi kakor smo, sklonjenih glav odrinemo na visokogorsko tlako, z namenom prečenja od Debele peči do Velikega Draškega vrha.

Deseterica smukoželjnih prijateljev in članov športnega društva freeapproved se nas je zbralo na izhodišču, kjer smo se po hitrem postopku uredili, stopili na smuče, preizkusili delovanje žoln in odrsali proti planini Lipanca. Sonce je že od jutranjih ur neusmiseljno pripekalo, a je bil zrak razmeroma suh in smo bili sonca veseli.

V zloglasni strmini nad kočo smo se borili z velikimi kepastimi ostanki plazu (prejšnjega popoldneva?), dodatno nas je upočasnjevala borba z luknjači, kar predstavlja neuvidevne pohodnike, ki turno smučarsko gaz izkoriščajo za napredovanje in s tem smučarsko gaz uničijo in naredijo pretežno neuporabno za “ponavljalce”. Vrh strmine nas je meter stran od tabel in pol metra stran od letne poti, ki te usmerijo proti Debeli peči oz Brdom, presenetila gomila dreka in kupi uporabljenih robčkov z rjavimi programi in analnimi štampiljkami. Omamno čist visokogarski zrak so hipoma zasičile vonjave po brezbrižnih (in vsepovsod) iztrebljajočih se obiskovalcih gora...

Dobrih 20 prehojenih in presmučanih kilometrov na višinski razliki nekaj manj kot 1800 višinskih metrov in 9 ur in 45 minut pozneje, smo se srečni, zadovoljni in zadovoljeni ter utrujeni vrnili na izhodišče.

Udeleženec ture je ob zadnjem, že 9. natikanju kož na turne smuči vse bliže sončnemu zahodu in in vzhajajoči polni luni malo pred ciljem v enem samem stavku slikovito povzel občutja in doživetja v gorah:

“Tale naš izlet danes je pa kot 10 ur dolg koitus”
kóitus -a m (ọ̑) knjiž. spolna združitev: prekinitev, trajanje koitusa; orgazem pri koitusu.

Andrej, Benjamin, Bor K, Jaka, Jani, Primož, Rok P, Rok Ž in Uroš - hvala za družbo in super dan!

Za tiste, ki imate več časa, je več fotografij in celotni opis tule.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...