Kratka nemška - Zimmer Jahn

Po ogromno dela v služi in premalo spanja med tednom, je prišel vikend, ko se običajni človek spočije. A Luka, Nejc in jaz smo se v soboto zgodaj zjutraj zapeljali v Vrata, da gremo plezat v Steno.

Pri vstopu v smer smo hitro. Prečnica v desno je lepo zalita s snegom, a ko smer zavije na raz, postane vse skupaj precej kopno. Prvi raztežaj ali dva plezamo nenavezani. Snega je premalo, da bi si karkoli resno pomagal s cepini, a hkrati ravno dovolj, da potrebuješ dereze. Pri prvi platki, ki jo prečiš navzgor v levo, se navežemo. V drugem raztežaju (od kar se varujemo) nas pričaka detajl Kratke nemške, platka navzgor in delikaten prestop na derezah v desno. Bravo Luka za vodstvo! Od tu naprej pa si lepi raztežaji kar vrstijo in tudi dva si nista enaka! Plezamo kamine, zajede, raz, lep snežni greben, itd. Veliko je praskanja po skali. Sam sneg, kolikor ga pač je, pa je ravno dovolj predelan - včasih moraš malo iskati, kje lepo drži.

Ob izstopu iz Kratke nemške imamo malico, nato pa se po Nemški grapi usmerimo proti Zimmer Jahn. Sneg od tu naprej postaja nepredelan, sipek. Največ časa nam pobere skok na vrhu Nemške grape, ker je sneg enostavno preslab. Sam poskusim malo bolj direktno, vse je votlo, cepini slabo grabijo, le sem ter tja udarim v nekaj škripavčka. Nejc in Luka sta odšla do vrha grape, kjer je lep prehod v levo, ki te pripelje v prečko, ki vodi do izstopa iz smeri.

Sam izstop Zimmer Jahn je bil detajl celotne smeri. Varovanja je dovolj, a vseeno vse skupaj popestri slab sneg. Po prečki v desno sledi super izpostavljena prečka v levo, ki se zaključi z navpičnim izstopom. Nad robom sneg ravno dovolj prime cepine, da se nekako potegneš iz smeri.

Na vrhu smo ob sončnem zahodu in skoraj devetih urah plezanja, a pred nami je še dolg sestop v temi. Sestopala smo za Cmirom in priznam, da se mi ni še noben sestop tako vlekel. Najbolj tečno je bilo na dnu melišča, kjer so nas pričakali neprehodni borovci in od plazov uničen gozd. Tako smo nazaj pri avtih bili po dobrih 14 urah. Hvala Nejcu in Lukatu, da sta me vzela zraven, nosila vrv in jo tudi potegnila v smeri naprej :)

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...