Smučarski nomadi v Kazahstanu

Za letošnje zimske počitnice smo se odpravili v Kazahstan, kjer imajo poleg neskončnih step, nafte in konjev tudi Nebeške gore – Tien shan. Podnebje je izrazito celinsko z zelo mrzlimi in suhimi zimami, posebno na tej severni strani gorovja. S tega vidika ne ravno posrečena smučarska destinacija, čeprav je bilo v našem primeru snega preveč, sploh ker je ta samo globok pršič.
Iz Ljubljane prek Istanbula do Almatyja ni daleč, od tam pa je tudi prav blizu do hribov. Prvi dan smo bili že zjutraj v vasi Turgen, od tam smo imeli kakšno uro vzpona do našega doma v naslednjih treh dneh. Spali smo v jurti na 1780m in od tam hodili na ture. Na prvi pogled ni bilo preveč obetavno, saj je povsod iz snega molela neka trava, ki pa se je izkazala za 2 metra visoko grmovje. Ture so bile za moj okus precej kratke, tako da smo vsak dan naredili več vzponov. Snega je bilo na severnih straneh kar preveč, saj je bilo precej naporno za gaženje in tudi težko za smučanje, a smo vseeno opravili več lepih pršičastih spustov. Jurta bo pa drugo leto menda v sosednji dolini, nekaj hribov je tudi tam…
Četrti dan je bil svojevrsten vrhunec dopusta, ko smo se premaknili v vas Ketmen in od tam do lovske koče na 2270m. Koča je… khm, odročna in do nje smo rabili več kot pet ur na konjih skozi globoko zasneženo sotesko in to ponoči. Konje smo seveda dobili brez navodil za uporabo, tako da so oni vodili nas in ne obratno. Za nagrado pa nas je sredi zimske divjine pričakala topla, udobna koča s savno in zares izvrstno hrano.
Prvi dan je snežilo in smo čas zabijali z gaženjem (tudi do pasu na smučeh!), drugi dan pa smo opravili lepo turo do enega od grebenov, višje cilje in deviške flanke smo lahko opazovali samo od daleč. Ponoči je temperatura sicer padla pod -20°C, ampak na soncu je bilo prav prijetno tudi za posedanje. Tretji dan nas je čakala prava tura nazaj v dolino in vožnja v Almaty. Zadnji dan smo si vzeli za ogled mesta, ki je zelo lepo urejeno in poceni, čeprav kaj posebnega niti ni za videti. Ostal nam je lep vtis (in okus), poleg tega so takoj nad mestom visoki hribi. Možno je torej bivati v hotelu v Almatyju in se voziti na dnevne ture, kar je gotovo bolj udobno, ampak tudi manj zanimivo. Nekoč se vrnemo tja spomladi in gremo v visoke hribe.
Za vtis nekaj slik, daljša reportaža pa na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...