VARIANTA PRIPRAVNIŠKE V PLANJAVI (III+/3, 500M)

Po svežih bratovih novicah iz Brane, da so v Kamniških odlične razmere, sva se z Nejcem odločila, da razmere preveriva še sama. Ker je bil za nama naporen teden, sva za cilj izbrala zahodno steno Planjave, ki dovoljuje malo bolj pozen start iz doline. Plan je bil Wisiakova grapa in potem naprej ena izmed grap proti vrhu... A bolj kot sva se bližala steni, lepše je bila videti Pripravniška grapa. Samo pogledala sva se, prikimala in vstopila v smer.

Prvi skok oz. kar celoten raztežaj je zelo strm, tam nekje 80° naklona in praktično v celoti pod snegom. Veliko je bilo votlega snega, a z iskanjem si našel tudi nekaj škripavčka, ki je lepo grabil. Plezava hitro in res uživava v razmerah. Prvi raztežaj je bil za prste obliznit. Grapa se nato malo položi in v odličnem ambientu 'soteske' počasi grizeva v strm klanec. Ko se vse skupaj odpre sva sledila logičnemu prehodu v desno na greben, kjer sva našla tudi nekaj stopinj.

A s skicami se najina situacija ni ujemala, zato sem šel pogledat nazaj in levo okoli vogala, kam bi lahko šla grapa. Na prvi pogled na vrhu grape nadaljevanje zapirajo gladke plošče, a ko prideš čisto pod njih, se na desni pojavi podoben a nekoliko lažji skok, kot je bil vstopni skok v samo smer. Grem nekaj metrov po skoku navzgor, iščem kline ali kakršenkoli znak, da bi to bilo nadaljevanje Pripravniške grape. Vrnem se k Nejcu in odločiva se (morda zaradi stopinj), da nadaljujeva po grebenu. A višje kot sva, bolj se nama dozdeva, da sva v Pripravniškem stebru. Zato se pri nekakšnem stolpu oz kot ga je poimenoval Nejc, 'buhtlu', usmeriva v levo in nazaj v Pripravniško grapo.

Pred nama se pojavi okno in vedela sva, da sva nazaj v smeri. Pod oknom žrebava med levim in desnim izstopom iz smeri. Cepin odloči levi izstop. Strmo navzgor okoli vogala, potem po tankem snegu med travo in skalami s krajšimi skoki v dolgo prečko proti Sukalniku. Rahlo utrujena in zadovoljna s preplezano smerjo je logična nagrada pivo, ki ga dobiva še po dolgem prečenju po 'normalki' proti koči na Kamniškem sedlu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...