SkIran 2018: smučanje v Iranu

Za letošnje zimske počitnice smo se v standardni zasedbi Maruša, Slavi, Mare, Duško, minus Džani (pogrešali smo ga!), plus Tomaž (pridruženi član) in jaz, odpravili na smučanje v Iran, ki pa nam je ponudil še mnogo več kot le smučanje. Teden dni smo preživeli v osrčju gorovja Zagros, ki se vleče vse od Turčije kakih 1500 km proti jugovzhodu do Perzijskega zaliva in se dviga čez 4000 m visoko. Zime so tam običajno mrzle in snežene, kljub temu je vreme pogosto stabilno, suho in mrzlo. Žal letos ni bilo tako, saj je bilo snega izredno malo, temperature pa pomladanske…

Bivali smo v kraju Chelgerd na okoli 2300 m, od koder sta nas vodnika Hamid in Hamed (!) vozila naokoli in uspela vsak dan najti lepo in dovolj zasneženo turo, da smo klavrni zimi navkljub pet dni zapored prav dobro smučali, čeprav je bila dva dni zoprna skorja. Vsaj sonca smo imeli dovolj – kvečjemu preveč, saj je bilo peklensko vroče!

Terenov tam naokoli je neskončno, k sreči je kar nekaj cest (zgrajenih v času vojne z Irakom), ki omogočajo dostope, še več pa je zanimivih in visokih vrhov z zelo dolgimi dostopi po dolinah in smo jih občudovali samo od daleč. Turno smučanje je v Iranu sicer dokaj novo, »odkrili« so ga šele pred nekaj leti, čeprav so v alpinizmu zelo izkušeni (naš Hamid je bil leta 2015 celo nominiran za zlati cepin). Gneče torej ni. Gotovo pa je pametno imeti vodnika, saj so hribi ogromni, podatkov in kart pa ni. Problem je le, da vodnik slabše smuča od klientov… :)

Za konec smo si privoščili dva dni v Isfahanu, ki nas je sploh navdušil! Ne samo, da je res lepo mesto s celo vrsto neponovljivih dosežkov islamsko perzijske arhitekture (Iranci pravijo, da je Isfahan pol sveta), še bolj so nas navdušili sami Iranci. Vzdušje v mestu je zelo prijetno, Iranci pa odprti in gostoljubni, da bi jim težko našel primerjavo.

Kdo ve, mogoče pa gremo še kdaj v bolj normalni zimi… Do takrat nekaj slik za vtis, daljša reportaža pa na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...