Severni sij na južni strani Alp

V nedeljo pozno popoldne sem slučajno opazil, da je naše ljubo sonce dan prej bruhnilo naravnost proti Zemlji. Izbruh je bil dovolj močan in obilen, da so v NOAA napovedali možnost pojava severnega sija tudi v srednjih geografskih širinah, torej tudi v naših krajih.
Pozivu na društveni listi sta se takoj odzvala Miha in Mitja, eno uro kasneje smo se že peljali proti Železnikom - za kraj opazovanja sija smo izbrali Ratitovec. Prek Torke smo se zapeljali prav na Povden in v času zahajanja sonca pričeli z vzponom proti Gladkemu vrhu. Pri koči na Ratitovcu smo bili ob 21h; med vzponom smo se menili, kaj vse bomo gor pojedli pred flancati ... a "stalno odprta" koča nas je pričakala zaklenjena. Nobene luči, nobenih zvokov. Nič ne bo z večerjo in zavetjem pred zmernim severnim vetrom, ki je s 40 km/h v sunkih potiskal občutek mraza proti 0 °C.
Vzpeli smo se na Gladki vrh, poiskali ravnejši svet v zavetrju na njegovi južni strani in si pripravili ležišča, Mitja pa je ugotovil, da bo njegova spalka prespala kar doma namesto z njim na vrhu Ratitovca. Pred nočnim drgetanjem bi ga tako lahko rešila še zimska soba nedaleč stran, ki pa je tudi bila zaklenjena. Še nekoliko ogreti od vzpona smo se lotili dela, Miha je grel spalko in štel zvezde, z Mitjo pa sva fotografirala nočno nebo in že na prvih fotografijah malo čez 22. uro opazila šibak severni sij nad Karavankami - rahlo škrlatno obarvano nebo, s prostim očesom komajda zaznavno. Sij je bil približno enako izrazit tja čez 23. uro, nato pa je počasi oslabel in se poslovil v zelenem odtenku. Geomagnetni vihar se ni okrepil do stopnje, kakršno je napovedovala NOAA; sreča za radijske zveze, smola za bivakirajoče. Pa nič zato, že samo nočno nebo je bilo prekrasno, tudi nekaj utrinkov, nato malo pred 1. uro zjutraj vzhod lune nad Veliko planino.
Mitja se je odpovedal bivakiranju brez spalke in ponoči sestopil do avta, z Miho pa sva vztrajala do jutra. Veter se je po 2. uri celo nekoliko polegel in je bilo mogoče prav udobno spati čisto na vrhu.
Nato pa jutro, prekrasno kot vedno, topla svetloba, dolge sence, čisto ozračje. Tudi koča se je zjutraj odprla, super, bi lahko prespali do popoldneva. Malo čez 8. uro smo že bili na robu Ljubljane, ki se še ni čisto prebudila.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...