Aragat, Armenija

Ugasli vulkan Ararat ni najvišja gora Armenije, ker le ta leži v Turčiji. A v Armeniji najdemo še en ugasli vulkan z zelo podobnim imenom Aragat. S 4090 m je najvišja gora Armenije. Okoli kraterja so štirje glavni vrhovi, severni kot najvišji je visok 4090 m, zahodni 4080 m, vzhodni 3916 m in južni 3890 m. Slednji je zaradi lahkega in kratkega dostopa zelo popularen pri pohodnikih.

V hostlu spoznam nekaj popotnikov s katerimi se odpravim na Aragat. Poleg mene so mednarodno skupinico sestavljali še dve Belgijki, dva Nizozemca in Francozinja. S taxiji se odpravimo do jezera dobrih 3000 m visoko. Od tam pa peš na južni vrh oddaljen dobri dve uri hoje. A višina zna biti za nekatere problem. Belgijki vajeni življenja na višini morja sta žal obupali pod vrhom. Ostali pa smo nekako prilezli do vrha, tudi Nizozemca :)

Z vrha se odpre lep pogled na krater in na okoliške vrhove okoli kraterja. Najvišji severni vrh zaradi prečenja snežišča in pet urnega vzpona ni cilj običajnih pohodnikov. Nedaleč stran pa se nahaja zahodni vrh. In ker nisem ravno pogosto višje od 4000 m, mi je postal ta vrh izredno mikaven. Časa zaradi čakajočih taxijev nisem imel veliko, tako da so ostali sestopili, sam sem pa letel kot sneta skira najprej na sedlo 200 m nižje, ter nato na zahodni vrh. V slabe pol ure sem bil tako na vrhu. Poslikal panorame ter nato tekel z vrha za ostalimi nazaj v dolino na zasluženo pivo.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...