Mt. Damavand (5671 m), Iran

Najvisji vrh Islamske republike Iran je hecna gora ... impozantni osamelec, ki se pne visoko nad okoliskimi grebeni in kraljuje iranskemu nebu je po mojem mnenju najbolj gadna gora, na katero sem zlezel. Vem, hecno ...

S tehnicnega vidika je to sprehod, z dolzinskega je to sprehod v vecnost, z estetskega pa sprehod v pekel. Dobesedno. Po n-tih urah grizenja v strmo melisce in temperaturnemu razponu od vroce puscave pri vznozju do sibirskega mraza na vrhu, te zgoraj pricakajo zvepleni gejzirji, ki tako smrdijo, da ti v kombinaciji s pomanjkanjem kisika vzamejo voljo do zivljenja. ''To je pa kr kuzla material',' je rekel Svit sekunde preden je izbruhal vse Mulbare ... in to tadobre, pinakolada pa strudel okus, jebemti ...

OK, mogoce malo pretiravam ... Recimo, da je Mount Damavand kot Krn s tremi jurji in pol dodatnih visincev, najbolj smotanim vremenom moznim in vonjem, kot ga poznamo s Kongresca na Silvestrovo ... dobro ni ... slabo pa!

Kakorkoli, z vzponom sva opravila v dveh maratonskih dneh in se v snezni nevihti s strelami (ja, moram prav Jakata vprasat, kako je mozno da snezi in treska ob enem) nato kar v enem dnevu pobrala z vrha do zavetisca 2 na 3000 m, do kamor sva se pripeljala z najinim CazmaTransMobilom, kot sva poimenovala sedaj ze legendaren kombi, s katerim potujeva po Bliznjem Vzhodu.

Izkusnja je bila vsekakor zanimiva in navkljub vsemu mi ni zal, da sva se odlocila za vzpon. Del kolateralne skode je bil tudi nov visinski rekord, kar pa ni tako slabo:)

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...