Švicarski hribi

Priznam da s tole objavo kr ornk zamujam in da tut sama kvaliteta objave oz fotk (zarad sicer opravičljivih razlogov:) ne bo opravičla tele zamude. No ampak morda pa kakšna info komu vseen pride prav...
Kot vsako leto sem se tudi letos hotu mal umaknit tej poletni vročini nekam na hladno. S tem ne mislim samo hladno hladno, ampak ledeniško hladno. Letošnji cilj je bil Nadelgrat, bojda eno najlepših prečenj v Alpah, praktično 4x4000m v enem dnevu. Pa ne gre tok za številke in trofeje (ki jim ponavadi botruje gužva na katero sem alergičen), ampak bolj za samo estetsko vrednost tega grebena, ki se pne v skupini Mischabel v Peninskih alpah. OK, cut the crap. Zgledalo je tako nekako: najprej 8h vožnje do uiber-fancy Saas-Feeja (draga parkirnina!) in še isti dan gasa do koče Mischabelhutte (cca 3300m), kjer te pozdravi prenovljena koča s prijaznim mladim in večinsko ženskim osebjem (aj lajk:). So nama prijazno rekl, da je sam greben v dobrem stanju, graben, ki pa vodi na Durrenjoch (začetek grebena) pa precej težaven. Zatorej zgodnji štart ob 4h zjutri, gasa čez ledenik do sedla Windjoch (nima zastonj tazga imena) in na drugo stran do vstopa v žleb (cca 3,5h do sem). Žleb pa...hmmm, je bil nekako kot pizza brez sira..Črn ledeniški led do polovice, naprej pa II-III po krušljivi skali z slabim oz ničnim varovanjem. Pohodni cepini namesto strojev in iskanje lahkih prehodov sta botrovala ogromni časovni zamudi. Tako sva na greben prisopihala k dva Rusa, k sta se zašvicala ful. Ob kratki pavzi pa se je še fotkič odloču za en bungee skok po žlebu dol in od tu dalje ni bilo več nobenih fotk. Midva pa gasa po grebenu. Nekje na manj kot polovici sva ugotovila da sva res zelo pozna in da bi blo vztrajanje po celem grebenu in še sestop po smeri ki je ne poznava mal preveč riski biznis. Pa sva se obrnila. In abzajlala nazaj po žlebu. In našla fotkič! DELUJOČ po 400m padca! In se začela kobacat nazaj proti koči, kamor sva prišla že ponoč. Naslednji dan še mal hvatanja višinskega sonca pa dol v dolino in počas proti kuči. Vmes še eno kopanje na jezeru Maggiore.
Zaključki? 1. Še bo treba pridt ob mal boljših razmerah pa mal drugačno opremo 2. Teli Švicarji živijo v alpskem porniču:).
Hladila sva se Tadej Dobravc (AO Črnuče) in jazst.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...