Kič Kaninskih podov

Bil sem v hudi dilemi, ali je sploh zdravo javno objavljati ta kič ... če bo kdo ponavljal za nama in padel v kako brezno, midva nimava nič pri tem!

O lepotah Kaninskih podov naj govorijo fotke, spodaj pa le "poročilo".

Sredi ponedeljkovega dopoldneva sva se z Džanijem vkrcala v jajc in se pripeljala na postajo D; v hudem mrazu in občasnem vetru sva peš nadaljevala proti Hudemu Vršiču (2461 m) in obrnila malo pod vrhom zaradi vodnega ledu.

Tam pa začetek kiča.
Veter se je umirjal, sonce je začelo žgati, štela sva ladje v Tržaškem zalivu in med smučanjem iskala ostanke pršiča (z rahlo skorjico) na 300-metrskem pobočju do dna mrazišča Zgornja Osojnica. Naprej po Kaninskih podih so naju vlekli psi; zahodno od Malega Talirja (2173 m) sva poiskala smučarske prehode v Veliki dol (spet mrazišče). Večinoma sva imela suh sneg z rahlo skorjico, tu in tam pa sva prišla do trše skorje in tudi na trdo kložo. Psi so javkali, a ni kaj.

Čez greben Kačarjeve glave sva zlezla v naslednje mrazišče - Mali dol. Kakšno sonce! Džani je malical v "solariju" (konkavna reliefna oblika, kjer te odbita svetloba žge z vseh strani) in po turi potožil, da ga je ožgalo. Čudno, ne?

Še zadnji vzpon proti koti 1994 m, pse v nahrbtnik, čelado na glavo in gas med brezni proti stari koči. Nekaj skorje, nekaj pršiča. Pod kočo (1808 m) pa samo še "beton", močno pomrznjen sneg, šlo je skoraj kot po smučišču - še bolje! Zastonj in brez gužve! Nekaj časa sva se držala melišč tik pod skednjem, kjer je še svetilo sonce in je bil sneg čisto čisto malo malo odjenjan. Pod približno 1500 m pa je bil tako pomrznjen, da se je bleščalo. Previdno sva prismučala do pl. Gozdec (1298 m) in še kakih 50 m pod njo; Džani je skozi strm in gost gozd pametno nosil smuči (malo snega, zelo trdo), jaz pa sem večji del spusta silil s smučmi; da se, a se ne splača. Po gozdni cesti je spet šlo super s smučmi, snega dovolj prav do avta (postaja B, ~980 m).

Že lansko leto, ko sva bila z Blažem tam (glej http://www.freeapproved.com/2010/01/08/na-kaninu-je-lepo-ija-ija-ooo.html), sem bil fasciniran nad zimsko podobo Kaninskih podov; tokrat pa sva imela z Džanijem še izjemno vreme in enkrat več snega. Še bomo šli ...

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...