Debeli vrh in Mrežce

Pokljuka je odličen izhod v sili, ko v Bohinju ugotoviš, da tudi tja že prihaja pomlad, in trmariš, da sredi marca pa že ne boš nosil smuči 500 višinskih metrov. Sobotna popoldanska turca od spomenika pri pl. Javornik najprej v smeri proti vhodu v Evklidovo piščal, najglobljo jamo na Pokljuki, nato pa po dolini med Selišnikoma in Debelim vrhom do Blejske konte. V četrtek in petek je bilo vetra res veliko in še več, zato je vsepovsod moč opaziti vetrne erozijske in akumulacijske oblike na površini snežne odeje. Pravi učni poligon!
Na vznožju JJZ pobočja Debelega vrha mi razmere niso ravno zadišale (zbit sneg, ki se je mestoma predrl), zato sem naredil prerez snežne odeje in preveril njeno stabilnost.

Pod 15 cm od vetra zbitega snega je bilo še 25 cm suhega, nesprijetega snega (pršič), nato pa ledena skorja. Ta del me je najbolj zanimal.
Izvedel sem KT in norveško metodo. Pri izvajanju KT se je napihani sneg od pršiča ločil po 13 udarcih iz zapestja, pršič pa je po ledeni skorji zdrsnil/razpadel šele po 12 udarcih iz komolca. Norveški preizkus je dal precej pričakovan rezultat - plast napihanega (oz. od le vetra zlepljenega) snega je kompakna, toga, a na srečo nima izrazite drsne ploskve pod sabo - je kar dobro sprijeta s pršičem in sem moral precej "cukniti", da se je speljala.
Nevarnosti za sprožitev kložastega plazu tam ni bilo, zato sem nadaljeval z vzponom. Kakih 70 m više je prišlo do izrazite spremembe snega - tu ni bilo več 25 cm pršiča + 15 cm od vetra zbitega, pač pa le 15 cm pršiča na ledeni skorji. Zoprno za vzpon, a plazovno dokaj varno.

Po sledeh treh FAT mušketirjev sem z Debelega vrha nadaljeval na vrh Mrežc in tam uro in pol počakal na zahod sonca. Žal se je medtem že navlekla prosojna visoka oblačnost, s Primorske na Gorenjsko pa je tudi že silila nizka oblačnost prek Peči, Prehodavcev in Doliča, tako da kakšnih posebno lepih večernih barv ni bilo. Po presenetljivo dobrem snegu (od vetra zbit ali pa pršič) sem bil en-dva-tri na izhodišču. Lepa popoldanska.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...