Smer nad votlino V-/IV, 170m

Včeraj sva z Andražem plezala čudovito Smer nad votlino, ki poteka nad (ugotovili ste :) izrazito votlino v JV steni Planjave, ki jo uzremo takoj, ko pridemo na sedlce iz gozda z velikim balvanom, na poti skozi Repov kot proti Srebrnemu sedlu.

Smer se začne na ploščah in te so tehnično že najtežji del smeri. Po ploščah pridemo do prve poličke na ploščah, s katere predtopimo desno na veliko strmo rampo, ki je tudi najdaljši in osrednji raztežaj smeri. Na vrhu rampe ponovno štant, smer pa se ponovno usmeri v levo, v dokaj izpostavljeno prečko. Tukaj nas zamika, da bi nadaljevali kar naravnost navzgor proti izstopu (lažji svet), ampak je treba slediti skici in zaviti v levo na prečko. Ta se zaključi na dokaj zračnem mestu in prehodu v kratek kaminček (z zataknjenim balvančkom), to je pravzaprav konec smeri. Sledi še en raztežaj II-III, kjer pa sva vseeno ostala navezana.

Opis in skica na Slovenske stene (https://www.slovenskestene.si/smer/smer-nad-votlino-2/) je fajn, orientacija v smeri ni težka. V smeri sva pustila tudi nekaj novih klinov. Za varovanje bolj priporočava kline, kot karkoli drugega.

Orientacijsko še najbolj zahteven je bil sestop, kjer je bilo treba ujeti "lovsko pot s planjavskih zelenic" ki pripelje do abzajla, po katerem se potem spustimo na začetek smeri.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...