Vikend v Peklenici

Ta vikend je bil sicer rezerviran za Dolomite. Zaradi ne najboljše vremenske napovedi so se Dolomiti prestavili. Tako sem vikend želel preživeti v naših gorah, a je v četrtek zvečer prišel klic, če bi se pridružil Urški, Ani in Alešu pri plezanju v Paklenici. Da bi kar se da najbolje izkoristili vikend, smo na pot odšli že v petek zvečer.

Znani citat (mislim da od Kozjaka) pravi, da je najtežja stvar v alpinizmu vstajanje ob nečloveških urah. Zato smo v soboto zjutraj malo povlekli spanje, dokler nas ni iz šotorov pregnala vročina. Za prvo plezarijo vikenda je bila zbrana smer Centralni kamin z donjo varianto (5a). Plezali smo v dveh navezah. Meni so zelo simpatični 'radiatorčki' v prvi polovici smeri, ki ti ponujajo en kup možnosti, kako plezati čez. Najboljši del smeri pa je druga polovica plezanja. Tretji raztežaj, ko moraš okoli vogala in po razu do štanta. In zadnji, četrti raztežaj, z dolgo vertikalno razpoko skoraj do vrha.

Je bilo pa konkretno vroče. Vsi smo komaj čakali mrzlo pivo in skok v morje. Tako smo popoldne preživeli na plaži. In priznam, da čeprav nisem morski človek, je bilo čisto luštno.

Pozno popoldne smo se s skrajnimi napori in polni lenobe odpravili nazaj v Paklenico. Punci sta šli malo frikat in vadit vrvne tehnike. Aleš pa si je zamislil, da bi šla plezat smer Armadillon (6a). Malo sem bil v skrbeh kako bom prišel čez, ker sem nazadnje plezal v Brani decembra... Ampak nisem imel izbire. Prva dva raztežaja je potegnil Aleš. Detajl 6a je takoj prvih nekaj gibov drugega raztežaja, nato sledi lepo plezanje v vertikali do tretjega raztežaja. Tu sem plezal naprej jaz. Nekako sem se privlekel skozi dolg vertikalen kamin, ki ne popušča vse do vrha raztežaja (5b+). Četrti raztežaj pa spet simpatični 'radiatorčki'. Ob mraku sva na vrhu.

V nedeljo nam uspe prilezti iz šotorov malenkost prej. Skupaj se odpravimo v smer Šaleški (5a). Zatakne pa se nam žal v drugem raztežaju. Takoj nad štantom je namreč rahlo smotana prečka, ki sicer ni težka, a psiha prečke naredi svoje. Ena naveza je plezala na enojni štrik, druga na dvojni. In Aleš je že bil na vrhu raztežaja z enojnim štrikom. Ker nismo vedeli, koliko je dolg raztežaj, sem šel jaz do Aleša z dvojnim štrikom. Sledi abzajl do Urške in Ane, od tu abzajl do vznožja stene.

Popoldne preživimo ob morju s pivom. Nato pa pohitimo domov, da ujamemo še nekaj fuzbala.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...