Sneženi vikend začetnikov turne smuke na Uskovnici

Po prvem delu začetkov turnega smučanja in spoznavanju osnov uporabe lavinske opreme na Vršiču, smo bili turni podmladki dodobra zmotivirani za naše naslednje podvige. Drugi vikend turne smuke je pod vodstvom legende slovenskega alpinizma in gorskim vodnikom Andrejem Štremfljem potekal na sprva deževni, nato zasneženi in ob zaključku v soncu obsijani planini Uskovnice.

Osnovni namen vikenda je bila seznanitev z nevarnostmi v zasneženih gorah ter z vsem dobro znanimi zabavnimi aktivnostmi spoznavanja pravilne uporabe cepinov in derez. Čeprav so bile osnove turnega smučanja v obliki potopisnega predavanja o odpravi po »Houte Route od Chamonixa do Zermatta izredno zanimive, so naše oči stalno zavijale skozi okno in med dežjem iskale prve snežinke. Ker teoriji vedno sledi tudi praksa, smo se tudi mi že v precejšnjem metežu mokrega snega odpravili iz varnega zavetja koče ter se napotili proti bližnjemu gozdu. Pri izvajanju različnih snežnih akrobatskih prvin, smo tudi na lastni koži (beri: glavi) občutili navidezno varnost zavetja dreves. S snegom obloženo padajoče vejevje je rezultiralo v iskanju nujne zdravniške pomoči v Bohinjski Bistrici in v zavedanju, da očitno brez čelade res skoraj nikjer več nisi varen. Sobotno popoldne smo zaključili z Andrejevim predavanjem o osvajanju najvišjih vrhov Himalaje in večerni rekreaciji kidanja 40-ih centimetrov novozapadlega snega okoli štirikolesnih snežnih kep.

Če se je sobota zaključila sneženo in vetrovno, pa nam je nedelja pričakovano postregla s prijetnimi temperaturami in izjemnim soncem, ki nas je spremljalo na celotni poti od koče do bližnjega vrha Pšinc severozahodno nad Uskovnico in nazaj. Med gazenjem svežih špur smo napravili nekaj snežnih profilov, ki so le potrjevali naše domneve, da je preko noči severnik preobrazil predvsem tanjšo (do 10 cm) zgodnjo plast, ki se je na 30 cm mokrega snega obnašala kot mehka kloža. Ker je takojšnje speljevanje zgodnje plasti in podiranje zgornjega dela stebra po opravljeni norveški metodi dokazovalo relativno nestabilnost snežne odeje, smo se odločili, da bo današnja tura predvsem krajše, a za to toliko bolj poučne in zabavne narave. Če smo na zadnjem treningu predvsem osvajali prvine turnega smučanja (obračanje s prestopanjem, vlečenje špure, zavoji v okljuk, …), pa nam v tokratnem celem snegu ni preostalo drugega kot dodatno piljenje in dosledno izvajanje naučenih tehnik. V dodatno spodbudo nam je bila topla dobrodošlica v samotni vikend hišici, kjer se nam je odprl prečudovit razgled na naše naslednje destinacije na Komni in Voglu. Kljub »vremenskim zapletom« smo preživeli čudovit vikend in komaj čakamo na naslednje dogodivščine.

Avtorji fotografij so Jaka Ortar, Blaž Šter in Aleš Jug.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...