Sonce, morje in apnenec

Vsesplošno gužvo, drenjanje in s tem povezanimi nevšečnostmi, smo taktično obšli in jo - namesto v Paklenico - mahnili še malo južneje. Cilj prvonovemberskega potepanja so bila tokrat plezališča pod masivom Biokova in okolici Splita. Brela, Omiš ter Marjan so nas razvajali in nam s svojo skalo lajšali srbečico v prstih. ZA plezanje vremenske razmere niso bile ravno idealne, saj nas je pošteno cvrlo, tako zelo, da smo na trenutke morali poiskati zatočišče v senci. Je pa zato prišlo toliko bolj na svoj račun novembersko osvežilno kopanje.

Kljub lahkotno zastavljenim planom, z neplaniranim zajtrkovanjem na plaži ter srkanjem južne žlahtne kapljice ob pečenem kostanju, je nekaj manjkalo. S Tomijem si zato, kot popestritev, za tretji dan omisliva nekaj, kar bi lahko imelo potencial "zgodbe". Pezzolatova smer Dalmatinski san (600 m, 6b) v Bukovcu je bila na spisku želja že pred samim odhodom. Vse se je odlično poklopilo: vreme, taksi služba (hvala Tosja in Saša), pripravljenost in volja.

Od izhodišča (vas Topići) pa do vstopa smeri je približno 1,5 ure griženja kolen. Uspela sva pridelati še dodatno uro minusa (prva je bila na računu zamenjave urnih kazalcev) - začela sva v napačni smeri. Sodeč po skopem opisu v vodničku, to ni posebno težko, saj po informacijah z neta nisva prva, ki so se zafrknila. Po abzajlu s prvega štanta, najdeva više pravi vstop in že se segrevava v lažjih začetnih raztežajih. Veselica se začne v osrednjem delu, kjer so skoncentrirane vse težave. Stena se strmo dvigne in ponuja res lepo plezanje po platah. Ne manjkajo niti zelo izpostavljene prečke z lepimi prehodi. Smer je odlično opremljena, tudi v lažjem svetu, tako da orientacija ni težavna. Vsi štanti so opremljeni z dvema svedrovcema ter rinko za abzajl (prusiki ne bodo odveč). Čeprav je veliko lahkega sveta, ji to ne odvzame čara, saj so razgledi in ambient naravnost fantastični.

Kljub vsem zapletom in kratkemu dnevu nama uspe izplezati ravno ob sončnem zahodu. Sledil je še dvourni nočni sestop proti naselju Gornja Brela (druga stran gore), kjer naju pobere naša taxi služba. Fajn je bilo :)

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...