Severni raz Visoke bele špice

V Julijcih na oni strani zahodne meje kraljujejo strme stene v katerih se vrstijo čvrsti oprimki in kvalitetna varovališča. Nikakor pa ne bi mogel trditi, da se v steni bohotijo številni klini, ki so v bistvu tako redki kot soške postrvi v Rabeljskem jezeru.
Ravno dobro sva se ogrela na dostopu v svežem jutru (8ºC), ko si je Rok na primernem mestu v hladno vodo reke odločil potopiti priljubljeno gazirano pijačo za osvežitev ob povratku. Ko sva s sebe vlekla odvečno izolacijo, sta mimo naju prišibala še dva sodržavljana, oba pripadnika AO Matice: Rok in Mark. Ponovno smo se srečali - kje drugje - kot na vstopu v opevani Severni raz Visoke Bele špice. Složno smo se vzpenjali v višave in se večinoma navduševali nad skalo ter prehodi, ki z izjemo prečnice in nekaj redkih mest resnično razveseljuje. Malce manj sem se veselil (zelo) redkih klinov, ki pa jih je bilo zlahka moč nadomestiti s seboj prinešenimi premičnimi varovali. Varovališča v smeri so vzorno opremljena s svedrovci, vsekakor pa se priporoča s seboj imeti opremo (klinov je nekako od 1-3 na polni raztežaj, marsikakšen je slab).
Na trenutke nas je malček priganjalo z vse temnejšimi oblaki vreme, a se je tako hitro, kot se je nabralo, tudi razkrojilo. Oba Roka, Mark in jaz smo bili s preplezanim zadovoljni, malo manj pa z zmešano solato v obliki vrvi našega Roka, kar je menda že kar njegov zaščitni znak. Resno je bilo govora tudi o tem, da bi se za razpletanje vrvi uporabila bolj invazivna sredstva, kot na primer (kako prikladno!) nož. Prvemu delu zanimivejšega sestopa po vrvi je sledil še rodeo po peščeni drsalnici, ko je bilo te konec pa se je v pogovor vse pogosteje vrivala debata o hrani, predvsem jagenjček in McD, od ribjih jedi pa zlasti Ihanski brancin, ter ostale znanstveno-analitične teme, kot na primer o ženskah. Namesto tuša smo si omislili hitro osvežitev v pritokih in jezeru. Nov lep dan v dobri družbi v žepu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...