BREZVETRJE NA PIHAVCU

Zbrana ekipa, 5:00 Dolgi Most, plan Pihavec po poti Tineta Miheliča. Parkirišče v Vratih je bilo že nabito polno. Urno smo se podali na pot ter s hitrim tempom dosegli sedlo Luknja. Večina pohodnikov, ki so nam delali družbo na poti, se je usmerilo čez Plemenice na Triglav, ekipa S sosedov proti Trenti ter planinski podmladek proti Bovškemu Gamsovcu.

Od sedla smo se po 10 min hoje po markirani poti na Gamsovec usmerili malo bolj levo na brezpotni pristop na Pihavec. Iskanje idealnih prehodov, nekaj možicev na poti je vseeno prav prišlo da nismo zašli. Začetek poteka po melišču, preidemo v travnato pobočje in ponovno na melišče dokler ne dosežemo ozko strmo grapo - žleb, ki je označen s spominsko ploščo. Tale grapa nam je pobelila kakšen las a vendar smo jo z malo premisleka preplezali. Od tu naprej svet postane lažji. Ponovno se vzpnemo čez strma travnata pobočja in melišče vse to točke, kjer se priključimo markirani poti tik pod vrhom Pihavca. V zadnjem delu nam je megla kvarila poglede a smo vseeno imeli srečo in nas je na vrhu pričakalo sonce in brezvetrje.

Za sestop smo izbrali pot, ki na Pihavec poteka s strani Kriških podov. Pot je zaradi podora uradno zaprta. S sedla med Pihavcem in Vrhom nad Kamnom sestopimo po melišču v pomoč nam je jeklenica, prečimo na levo stran in se s pomočjo jeklenice in skob spustimo skozi skalni skok. Potrebna je velika previdnost saj se ob sestopu krušijo ogromne količine kamenja. Tukaj nas je pričakalo prvo snežišče, ki smo ga prečkali s pomočjo cepinov. Ti so nam prišli še kako prav pri sestopu, saj so nas na poti pričakala še vsaj dva snežišča. Pri razpotju smo namesto v smeri Kriških podov prečili v smeri Dovških Vratc in sestopili skozi Sovatno v Vrata, tako se je zaključila še ena nora dogodivščina.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...